Gejala pembuangan bayi

Malaysia dengan bangganya menuju ke alaf baru yang berorientasikan sains dan teknologi. Namun mereka alpa dengan perkembangan sosial di negara ini. Saban hari, terdapat laporan bayi yang dijumpai di dalam tandas, di tepi longkang, dan lain-lain tempat tanpa ada perasaan perikemanusiaan.

Punca yang paling jelas berlakunya gejala pembuangan bayi ini adalah kerana berlakunya anak luar nikah. Tatkala ingin menyembunyikan perbuatan dusta itu mereka sanggup membuang bayi dengan harapan diberi peluang menjalani kehidupan baru. Hal ini turut diakibatkan oleh mereka tidak sanggup diejek dan dicaci oleh masyarakat setempat.

Di samping itu sikap masyarakat. Yang tidak prihatin, hanya berpeluk tubuh, dan mengabaikan isu itu turut menjadi punca gejala ini menjadi-jadi. Mereka bersikap demikian kerana menganggap isu ini adalah sesuatu yang memalukan.

Terdapat juga, ahli masyarakat yang hanya menuding jari terhadap golongan remaja. Pada pandangan mereka inilah pencetus berlakunya pembuangan bayi kerana pergaulan bebas. Lebih-lebih lagi remaja yang suka melepak dan membuang masa dengan sia-sia dianggap sebagai sampah masyarakat. Sebagai masyarakat, kita sepatutnya memberi teguran membina kepada remaja tersebut. Selain itu kesilapan yang paling nyata ialah sikap wanita dan lelaki yang melakukan perzinaan sesuka hati. Mereka tergolong dalam kalangan yang kurang pendidikan agamanya. Selepas itu, masing-masing hilang rasa tanggungjawab ke atas apa yang mereka lakukan hingga sanggup mengorbankan anak.

Hukuman yang kurang berat juga menggalakkan kes-kes pembuangan bayi ini. Ibu bapa mangsa bayi yang dibuang tidak dikesan bersungguh-sungguh sehingga masalah penjagaan bayi diserapkan bulat-bulat kepada pihak hospital dan Jabatan Kebajikan Masyarakat. Hukuman yang dikenakan hanya penjara dan denda yang mampu dllaksanakan oleh pesalah.

Galakan daripada badan tertentu yang sanggup memelihara mangsa ini juga menggalakkan ibu bapa membuang anak-anak mereka. Mereka berpendapat terdapat golongan yang menyayangi anak mereka dan memelihara anak mereka dengan baik. Kebanyakan ibu bapa yang menyayangi anak-anak mereka berperasaan demikian.

Ekoran itu, ibu bapalah watak utama dalam mencorakkan sahsiah anak-anak mereka. Masalah pembuangan bayi ini pasti dapat ditangkis sekiranya wujud kesedaran dan rasa tanggungjawab dan masyarakat dengan mengambil tahu serta cuba membanterasnya seterusnya wujudnya masyarakat yang bersifat penyayang.

About these ads

123 Respons

  1. TOLONG jangan memalukan nama rakyat kita pleaseee enjoy your life don;t spoilt it

  2. mnde sdap sbb 2 smpai ade ank luar nkah…

  3. kpd ibu@bapak yg buang tu insyaallah akan dpt balasannyer nnt…bila anda tua baru anda tahu mudah2an anak anda lak yg akan buang anda..silap2 ditepi jln masa tu baru la anda ingat..renung2kn la…tp tulis pn agak2nyer bkn diorg yg baca kn…tp ingat la balasan Tuhan tu xlama…

  4. npe manusia ygx berdosa yg menjadi mangsa nafsu serakah manusia???bkn pinta mereke untuk lhr d dunia nie…tpi,perbuatan yg terkutuk tue yg menyebabkn mereka lhr d dunia…ble diri dah buat kesalahn,knape org lain yg jdi mangsa???sbb nak ttp kesalahan diri,satu lagi hamba allah dah disingkirkan dari dunia nai…fikirlah baik2 sebelum buat ape2………………..

  5. Hmmm nk wt cmne org kite…yg penting kalu da wt tu pas ny jgn wt g…repent ler….mintak ampun dary Allah…

  6. kesian bayi2 tu . Bukannya salah mereka . tak pasal2 mereka yg kna tnggung derita . Tpi x pa akhirat nanti yg buat 2 msti dapat blsannya .

  7. ini semua juga punca ibubapa,alahai..anak bagaikan kain putih yg bersih dan kita ler yang mencorakkanya…think it..

  8. Masyarakat mengaku Islam-Melayu zmn skang x nk mengerti,mereka materialistik,nk hantaran beribu-riban,Ini saje penyelesaiannye…Dan kahwinkanlah orang-orang bujang (lelaki dan perempuan) dari kalangan kamu, dan orang-orang yang soleh dari hamba-hamba kamu, lelaki dan perempuan. Jika mereka miskin, Allah akan memberikan kekayaan kepada mereka dari limpah kurniaNya kerana Allah Maha Luas (rahmatNya dan limpah kurniaNya), lagi Maha Mengetahui. (An-Nuur 24:32)

  9. kpada sesipa yg buang bayi 2,,,insaflah,,,kesian bayi yg malang 2..dah pandai buat..x kn x reti nk jga,,,allah bagi akal 2 pndai la gunaknnya…pembuangn bayi..tnda2 akhir zamn..dunia nk kiamat dh..sedar2lh….

  10. ish3…
    klu xnk bby 2…
    just give 2 me jep…!!!!

  11. erm kesian bayi yg x bedosa di buang…dah la wat dosa sbb berzina, pas tue p plak d buang ank nya…sdg kan binatang pun pandai syg ank nya…jd apa patut di kategorikan manusia bgini????

  12. sekarang ni dah ramai nak tolong ibu2 muda ni

  13. semua benda ni berlaku kebanyakannya
    sebab tgk benda lucah

  14. Saya wakil Pn. Saripah, pengasas pusat perlindungan Baitul Ummi…sedia membantu, hubungi : 017 830 4642..

    Jom kita tlg mereka supaya kembali ke pangkal jln…

  15. susah remaja skarang…….x pandai brfiran normal…….

  16. Hey guys!! Um.. tersentuh plak erk rse time bace artikel ni!! Mmng btol tuh..remaja zaman skang makin maju laah kunun.. mereka rasakn dunia mereka semakin luas!! Soo..meka fikirlah..yg meka suma ni bebas mok melakukan ape sje.. tak terfikirkah meka ngan parent’s meka?? Aneyhh ann..ish2.. manusia skng memang kejam!! Bukan kerna remaja sja..apatah lagi golongan yg sme ‘darah daging’ juge pnh menjadi pesalah!! Adooiiyyaii.. mnelaa sume persaan meka nii yerk!! Adelah mcm2 kes.. tlglah yerk.. remaja2 sekalian.. before korang mau lakukan sesuatu..cube korg fikir dlu.apa yg kn terjdi bile korg buat ‘keje’ yg kotor ni.. mesti korg ktekn mcm ni ‘ishh..mesti laa aku malu .. spe laa nk jge anak aku nnty..kalau ayah dye x bertnggungjwb’ mestikn!! Haa,,if korg tau..npe korg maseh na lakukan plak! Dosa..dosa!! Mungkin bagi korg skng..ni korg mseh ada harapan.. tapi semakin korg ulang kesilapan tu.. semakin meranalah kehidupan korng nnti.. Ingatla..

  17. HeloWW..2lah oWank zaman skang nIe…pAndaI beCinTa2 bIla naFsu Dha x Tkwal Mcam2 Ble Tjdi…YanK”z SdihnYa nHe Dha tRlanJur LngsunG x Mw bRtnnGngjWb…..Kcian aNak 2 Taw…..BabY laNgsung x BerdOsa….Dha Wat BertangungjwaB laRh Bah…KalO x mau Pun SeraH baby 2 kPda yaNk naK….KiTer nHe laW dHa waT kSLhan TanGung laRh…Law DHa waT Dosa macM 2,Smpai Bla2 Hdup Kta x aman..Baby 2 dHa kna lhiR dYa pun Nak Rsa hDup D Dnia Nhe….BukaN naK d Seksa Mcam 2..By The WaY ThInk It……….LoveS WhEn You Cant hatE.nO maTTer How Much WrOng iS bOne tO yOu iF u caN lOve BeyonD aLL HuRts and paIn,tHe IS lOve…

  18. hallowww…yea ahr truk btol lh mnusia zman skunk ney??..jhanam sgt2..insaf lar whai mnusia…

  19. salam,hai!!!!!!!!!!!!…..uwm,kpd yg m’buang bayi insaf2 la…..wlaupun dh buat prkara yg t’kutuk jgn la buang bayi uw,,,,hntar la bayi uw kt uma kebajikan kew….

  20. 2 la sdih btol dngar… lw la aq taw cpe yg wat mmg da kne pjak habis2….. da la wat dosa.. bnuh lgi owg yg xdosa……….

  21. salam,,,
    manusia zaman sekarang ni kan x tahu d0sa kew….
    x berperikemanusiaan langsung……
    wahai manusia,,,,berubah lah ke jalan yang benar,,,,,
    kasihan lah kepada bayi yg tidak berd0sa…..

  22. ish kejamnyaaaaaaaa

  23. hai..bru hari nei saya baca semua kes pembuangan bayi ini..tak sangka pulak ia,kamu semua sependapat yg sama..saya pun mcm tu juga..kenapa dgn mereka ini..tak sayang diri ke???sanggup nak gdai kan maruah diri sendiri kan,,bodoh sangat!!!sanggup mereka melakukan sebegitu rupa..tegamak mereka membuang bayi itu di merata2 tempat..mereka membuang bayi itu seperti membuang sisa makanan saja..selepas di makan,,buang..sangat2 santing betol lah..kepada wanita dan lelaki di luar sana,jangan lah melakukan gejala bgitu lah….tak bagus tau..kalau perkara sebegitu tak bedosa sama sekali..mungkin dunia ini bebas pegaulan sana sini kan…mungkin saya pun akan melaku kan nya juga dan mungkin juga anda di sanakan???na…disebab kan perbuatan begitu sudah di agap bedosa..kta pun tak kan melakukan itu..kerana pkiran kya masih waras lagi dan mampu memikirkan masa depan juga..dengan ini,,saya hrap kpd org di luar sana,,berhenti lah melakukan etu ia….ingat lah tuhan yg maha esa..oksekian,,dadada…

  24. ate..ngape ler msyrkt sekarang nie ghopitu perangenyer…huhu!!

  25. sangat sedih,mereka yang buat macam ini adalah sangat bodoh

  26. APA nak jadi?

  27. ssguhnya kta ne cma mnupang d dunia ne so sdrlah bhwa d akhirat adlh pnentu sglah2.rnungan utk kta smua,sbgai pduan mnuju ke jln y d redahinya.jgn sia2 msa y ada utk mbuat pkara y x snonoh.

  28. biatang pown xbuang ank

  29. wt ank byk2

  30. Masalah pembuangan bayi di malaysia semakin teruk !! harap-harap keadaan ini akan berubah pada masa yang akan datang.100 peratus betul tetapi mereka juga mempunyai sebab-sebab tertentu untuk melakukan perbuatan terkutuk ini.saya berharap agar karya tuan boleh menginsafkan mereka,selain itu saya juga ingin menanya cara-cara dan langkah yang harus diambil untuk mengatasi masalah ini kerana saya ingin membuat kajian tentang kes-kes yang berkaitan dengan pembuangan bayi di malaysia dan dunia.sekian terima kasih…®oker

  31. wahai owng2 yang beriman,lindungilah dri mu dan ahli keluarga dri api neraka.ia d jaga dan d kwal oleh malaikat yang amat keras dan kasar sifanya.mereka tidak pernah derhaka kepada allah malah sentiasa melaksanakan apa yang d perintahkanya kepada mereka… 0124677352

  32. huhuhuhu

  33. gejala ini semakin menjadi2x…siapakah yang patut di persalahkan…??..

  34. jangan buang bayi nanti menyesal

  35. saya bersetuju yang kita tidak spatutnya mnunding jari pda pihak tertentu tpi apa yg pnting skrg ni bkn sahaja ksedaran tpi tidakan jugak…tidakkah smua ini bermula dengan pmbrian kebebasan yg kterlaluan..pergaulan bebas lah akar umbinya…

  36. Tahukah anda, kenapa bulan Mei, Ogos & September menjadi musim pembuangan bayi?
    Jika dikira backward 9 bulan sebelum bulan2 ini, adalah hari berpesta…Malam Merdeka…dan Malam Tahun Baru… Walaupun Jabatan2 Agama ada membuat operasi pada mlm2 keramaian itu, tapi ramai lagi yg terlepasss..akibatnya 9 bulan kemudian……ramai lah bayi2 yg tak berdosa menjadi mangsa…MALAM MERDEKA AKAN DATANG TAK LAMA LAGI.. BOLEHKAH KITA MENGELAKKAN DARI MAKSIAT INI?

  37. YA ALLAH…..KNAPE LH MSH ADE HAMBA YG MCM NIE KT MUKA BUMI NIE?????????????

  38. psnan kpd mrk yg gmr bwat bda xsnn0h ne,ank yg tlh d lahir ke duni@….tet@p!,di psia2kan bg2 shj………d akhirat nti,allah akn tya ank kt spa ibubapa nya,maka anak e2 akn mcr ibubapanya shgga jpa,lalu ank e2 akn bng ibubapanya ke nrka jhnam……..ini adalh blsn kpd ibubapa yg telah membunuh ank mrk dgn sjg……sEMogA,apa yang saya Uk!r Ne AkaN meNjAD! teLadaN KePADa k!ta semu@……amin

  39. salam..sy bru bace tentang artkel nie..sy nak komen n luahkan sdkit rase x puas ati sy..akhbar2 skrang hanya menunding jari kpda kaum perempuan sahaja….dmana ltaknye tggungjwab makhluk yg ag seorang?? lpas buat bersama2 trus menghilangkan dri,,yg kene dpersoalkan hanyalah ibu kpada baby 2..patot ke cm 2?? tp…ketahui la..stiap prbuatan kte pasti akan ade balasannya..jka x dpat ddunia,,,akhirat jua la ALLAH akan tunjukkan…

  40. bodo bt00ll!!!!!!!!!!!!!!

  41. Kebenaran untuk penyalin balik artikel di atas untuk tujuan kajian…. HARAP DI BENARKAN…

  42. huh!!!jahanamlah manusia terkutuk yang sanggup buang zuriAT SEndiri tu!!!bayangkanlah….suami isteri yang kesepian sebab takda anak…dorang ni pulak yang selamba cool saja muka buang anak…

  43. pilu hati…sedih…
    baby tue tak berdosa..
    fikir dulu sebelum buat…
    jgn nanti hdp anda di selubungi kekesalan shga ke hjg nafas….

  44. awatlah hampa buat macam ni (menyesalah wahai manusia)

  45. xdinafikan kes buang anak da jd cam trend mse kini.ari2 dgr psl owg buang anak smpai xlarat nk dgr da.sy ni bkanla smpurna tp dgrlah wahai saudara seislamku,kawaklah hawa nafsu,pk mak bapak,kalo xthan cgt kawen bkan zina.ingt kte kat dunie ni smentara.allah lg brkuasa.sy tujukan lagu bdak2 zaman sekarang kat korg.cubelah hayati lirik lagu tu ye.k salam

  46. tERIMA KASIH KERANA MENERIMA KOMEN SAYA, saya ada satu komen lagi iaitu setiap remaja seharusnya menjauhi maksiat dan jauhi berdua-duaan di tempat yang sunyi, jadilah orang yang waras dan berfikir ‘anti-maksiat’ haruslah terbuku di dalam otak khususnya golongan remaja mahupun golongan orang tua.terima kasih.

  47. sebenarnya,remaja yang membuang anak itu, tidak sanggup untuk membiayai anak mereka yang baru lahir ataupun si ibu tidak diberi tanggungjawab oleh si ayah dan si ibu tidak ada jalan lain selain membuang anaknya.

  48. masyaallah………………kejam na urg yo r………………

  49. memang x perikemanusiaan langsung orang yang buang byi 2…………..cuba fikir kucing sayangkan ank nikan manusia………

  50. sebenarnya kes pembuangan bayi ini telah berlaku lama sejak zaman jahiliah lagi so tidak hairanlah skrg kte boleh katakan yg zman skrg adalh zmn jahiliah… ibu bapa tak boleh nk salahkan jugk sebab gejala sosial ni banyk berlaku dlm kalangan remaja ini bermkna remaja itu yg patut dipersalahkan sebabnya remaja sudah matang utk berfikir yg mana baik dan tak..

  51. org yg buang bayi tu tak dok otak,bodoh,gila….semuanya ada….anak sendiri pun nakk buang…
    wahai peremppuan yg x sedar diri kenapa buang anak bukan salah budak tu tapi salah kamu kerana berfikir bukan secara rasional dan tidak panjang…akal pendek memangla macam…tu kan…perangai kalahkan binatang…hish nafsu dunia…nak wat cam no agih..

  52. assalamualaikum wat suma.ac2lly kes pembuagan bayi ini terjadi ats sikap suma pihak.sy rsa jln terbaik bagi pencegahan isu ini kita patut laksanakan hukum Allah spt hukum hudud.dgn penjalanan sistem ini ia dpt memberi keinsafan buat suma krn hukum hudud ini dr Allah.sapalah kita yg mahu buat undang2 sndiri sdgkn ilmu kita hyalh setitis air di laut jka nak dibandikn dgn ilmu Allah yg smpai x trkira.hyatilh tuntutn hkm hudud.ayuh suma cuba bngunkn hkm Allah di muka bumi ini.tp lihatlh dunia sekarang,ulama hlg peranannya & hkm Allah dibuang jauh2.ape nk jd ni…….insaflh suma.siapakh yg hrs dipertanggungjwbkn?????islam itu indah&perfect.bkn dlm islam itu ibadat semata-mata tp merangkumi suma aspek nilai kehidupan yg sesuai dgn naluri manusia.knplh ngra kita pandai2 buat hkm sndiri..jlnkn jelah hkm ALLAH.ye…,memang di ngra kita masyarakt majmuk tp penjlnn hkm ini dpt membnteras isu terbabit.kita kn ngra islam tp ngra kita skarang nma je islam tp….x jlnkn sebenar hkm Allah.hayatilh hkm hudud…ada byk rahsia di sebaliknya….jgn hya memandang kna potong tgn la,hkm rejam la&lain….hayatinya..hayatilh hkm Allah yg tlh ditetapkn,jgn menggunakn logik akal sbb akal prlukn bimbingn wahyu utk mengecapi nllai sesuatu itu…..

  53. spe yg buang bayi tu mmg bodo arrrr………..
    mmg xtau erti dosa…pandai buat je…..eeeeeeeeee
    grammmmmmmm…….

  54. salam..
    saya tak tahu nak cakap ape. tapi saya rasa sedih bila tgk bayi2 terjumpa mati lemas dlm sungai disebabkan ‘org yg tak bertanggungjawab ni’. x ada rasa kesian ke dlm diri dia ni sampai tergamak buat macam tu? kejamnya… berdosa berzina 1 hal, pastu buang pulak anak… redah hati bila tgk berita papar kes buang bayi ni.. saya harap ada tindakan yang diambil utk org yg buang anak ni…sekaligus, dapat membendung masalah sosial ank2 muda skrg ni yang hanyut jauh..

  55. kepada para rakan2 remaja yang terlanjur ayuh la kita menyerdari atas perbuatan yang anda semua laku kan…setiap perbuatan pasti ada pembalasan.. jika d perhati kan pada zaman sekarang ini kita sudah berada alam jahiliah….. pada zaman jahiliah pembuangan bayi merupakan satu adat mereka kerana mereka akn menanggp bayi ini akn menyusahkan mereka apabila sudah besar…. tidakah kita sedar bahawa bayi itu tidak bersalah??? mereka d pilih untuk hidup d muka bumi allh dan di tiupkan roh.. tp knpkah kamu semua tidak mempunyai hati perut?? sgup membunuh?? mgkin di bumi kita dapat lari dan ingat di akhirat kita x kan selamat walau sejauh mane kita lari… sedar la wahai rakan2 remaja ku.. apakah perasan kamu semua jika ibu kamu membuang kamu semasa kecil??? sedar la…. kauntkanlah iman mu wahai sahabat remajaku… jgn biarkan syitan menguasai nafsu dan fikiran mu…

  56. askum…
    mmg cdey kh kou kte dgr ttg pmbuangan bayi nie..
    mnusia apa lh yg x de hati perut smpai sggp buang bayi… x syg ke mreka ngan mreka 2.. dhrp suatu hari nnti mreka kan mnyesal juga satu hari nnti….
    betapa suci nye sorg bayi tika di lahir kan….
    sggup kh ibubapa yg x bertanggung jawab mmbuangnya…

  57. SAPA MAKAN CILI DIA RASA PEDASSSSSSSSSSS!!!!!PANAS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  58. salam.
    trime ksh, kerana karya ini telah byk mbantu sy :)
    nk komen cket..
    kite sbg pendengar dan yg melihat, kite xptot 100% slhkn org yg wat 2jer.. mgkin dew hkmah ats pew yg blaku..
    agy 1, xyahla nk lepaskn kemarahan kat cni..
    sape mkn cili dia yg terasa pedas kan??
    so, kita juz bdoa jerla agr dowg2 neh insaf n sntiase kuatkn iman… tabaek label2 org dgn pkataan yg xspatotnye..
    org 2pon ade prasaan jugak.. bkn sy nk backup dorg.. msg2 dew pndgan sndri n dis is my opinion.. tq !! :)

  59. terima kasih kepada tuan dengan menulis karya ini.harap…harap remaja masa depan tidak terjebak dalam masalah sosial ini.

  60. hai…..nak share criter
    dulu kite ada kawan , dia kenal ngan satu mamat tue dari ex boy dier… dia sanggup tinggalkan exboy dia yg dah kawen untuk mamat nie….sepanjang kenal mamat nie dia rasa mamat nie actually her first love bukan her ex-boy. dgn mamat nie mcm-mcam dugaan dia tempuh…palign teruk bila mamat nie kena tangkap kes ganja…bayangkan die sanggup redah kesusahan untuk bebaskan mamat nie sampai merayu kat kwan die yg kebetulan anak datuk untuk bebaskan mamat nie… diang malam die nangis kenang nasib boy die….semua dia lakukan atas dasar sayang…..diorang nie memang dah macam suami isteri….akhir nya atas penat lelah die that bitch boy hanya kena perintah buang daerah , but still tempat yang sama jugak… one day dorang dapat tau yang this girl pregnant….nak buang tak dapat…so simpan dan dorang sewa tempat lain………..sejak tue this mamat mula berubah…………pompuan tue diabai coz mamat nie dah simpan pompuan lain………till the day she due the baby….the baby was so cute coz her parent not bad also…the baby was given to other and atas pakatan this mamat and the adopted parent her mother tak dikasi jumpa the baby….punyalan sedih hati di ibu…………..mcm2 cara siib cuba pertahankan sianak tapi dia terpaksa akur dengan keaddan …and the mamat told that girl yang selama nie dia tak pernah ada perasaan kat that girl….cuba bayangkan apa perasaan korang saat itu……akhirnya that girl terpaksa akur and lepaskan mamat tue walau terlalu sayng ngan die…..harap dia bahagia tapi bahagia kah dia setelah dia aniaya orang lain….darah daging die sendiri…..satu jer yang that girl harap walaupun mamat tue tak sayang kan taht girl tapi kenanglah darah daging die…..skaran nie kalau budak tue masih hidup umur die dah 6 tahun……..mesti cantik budaknya……….to mamat tue …..kalau terbukak hati nak jenguk atau nak bela anak sendiri….tau mana nak pergi kan…jangan sampai nyesal……………pasal girl tue buang jer lah jauh-jauh…..hati yang terluka parutnya susah nak sembuh apalagi kerna orang yang paling disayang…apa-apa pun tetap doa mamat tue kini dah insaf san jadi orang yang baik……….dah ada hari perut…………..

  61. erm..
    sy baru 1st time msuk blog ni secare x sengaje..
    selepas bc 1 komen dr aieyn da flower tu mcm rse nk luah kan gak ape yg sy rse..sy sgt2 stuju ape yg dy ckp tu kter ni sebagai PEREMPUAN la kan mmg sgt2 penting untuk kter jge maruah kter..
    klu la kter syg bf kter skli pon kter xpatut nk bg semua benda yg ade pd kter kt dy..n klu btol la dy mmg syg kt kter dy akn sedaye upaye menjage kter dr jd rosak..klu kter ni da terlampau murah la kan,kter jer yg akn nmpk,LELAKI skit cacat cela pon xde..klu da TERMENGANDUNG kter jgk yg kene tanggung,dorg senang2 je lari..sy xla ckp sy baik,sy jgk xla kter sy ni berpandangan serong pd dorg yg penh mengalami nye,tp kter yg patut pk sendri..
    sy jgk selalu doa pd tuhan,bia la sy jht benda lain mcm kaki gosip ker,kaki bergurau ngn org ker dr sy buat benda2 cmtu..huhu..klu da terdesak skli pon jgn la bunuh baby tu..
    dy xsalah pon..
    kter yg buat dosa tu..klu nk buang pon,jgn la dlm tong smpah ker,lubg jamban ker..letak dy kt tempat yg selmt org nmpk,balut ngan kain,bersihkn baby tu,dy sgt mulia disisi tuhan tw..biala kter buat 1jer dosa yg sgt besar,dr berbuat berkali2 dosa besar..LELAKI mmg pandai berckp,klu dy btol nk kt kter dy xkn sekali kali nk mempermainkan maruah kter..tp da jd mcm trend plak org “KAWIN”sebelum nikah..
    pk la byk2 kli,xnk ker merse ade kenduri sndri,kad jemputan kawin,gmbr kawin..kter muda ag..makbpk pon hrp kt kter..so,buat la yg terbaik..jge dri k..
    adiiiooos..:)

  62. diharap kita dapat banyak keinsafan dengan membaca article ini

  63. ea! memang remaj2 skrg brane bwat dosa2 besar ini tnpa mmikirkan tntng kmurkaan Tuhan mereka.

  64. assalamualaikum .. kepada smua yg membca info ini diarap dpt pengajaran !!! huh !! myb de owg yg tlah lkukan perbuatan ini membaca jugak kan info kt cni????!! . . BODOH !!! xde otak ke ha ??
    eee…ya Allah..aq thu npe korg buang ank.. korg buang ank sbb xblajo n xthu hukum2 agama !!! eeeee….geram betol la !! bayi 2 xbdosa thu x BODOH !!
    kalo dh thu xnk ngandong,xpyh la lkukan perbuatan TERKUTUK tu !! korg pun thu kan ?? aq xyah nk tranagkan kt cni .. huh !! ksalahan besar dari sgi agama n korg kompem dpt hukuman didunia n bertambah kompem lg hukuman setimpal di akhirat thu x ??!!! bayi 2 akn dtg kt korg utk tuntut bela diakhirat nnt !! WALLAHUALAM…

  65. dunia semakin menuju hari kiamat..percaya atau tidak..itu lah kenyataan kerana ramai mausia pd masa ini menjadi seorang PEMBUNUH…hanya tuhan yg dapat menghukum PEMBUNUH2 ini..diharapkan balasan yg setimpal2nya diberikan kepda mereka supaya mereka tau apa itu erti kemanusiaan..jgn hnya nama sahaja manusia tp fkran dan peragai mcm binatang..tidak taw berfikir dan mmbezakan ne y buruk n bek tuk dri sendiri..kesian sungguh kpd PEMBUNUH2 misteri ini..diharap mereka tenang menhadapi saat pembalasan ye..setenang sewaktu mereka membunuh nyawa sekecil itu..

  66. knape jd mcm nie??hey,da xingat akhirat ke?xingat dose phle ke?taubat lar skrg..xelok wt mcm nie..lw da trdsak cgt, kawin ajer lar..

  67. SLm again~~
    hurmmm..XtuaLy..sy pn rse sdey ngn “trend” zmn moden yg buang baby ni…Owg yg buang baby ni sbnarnyer da terlambat tuk gugurkn baby tu…Lau baby dlm tummy dowg tu still kecik,confirm dowg buang pnye..So,dosenye ttap sme je laa…
    kt sini sy nk share 1 story yg b’laku kt kwn sy yg jd mngsa rogoL bf dye sndri..huh,mmg setan pkai topeng mnusia la laki cmtuh!!
    skunk sy bru jer jejakkn kki ke U..n kisah ni b’laku tyme kitowg form 6..
    cmni..kwn sy tu mmg baek owgnyer..pndiam jer…tp dye ni jenis daring cket..brani ekot bf dye g mne2 jer…
    satu ary tu tyme ujung mmgu,sume student osteL blik umh msing2 la…tp dye x…dye nk spend mse dye ngn bf dye,so bf dye sewakn Otel yg kat ngn umh bf dye..parents dye x taw pn yg mggu tu sume student OsteL blik umh…then,lau ekotkn,mmg bf dye x wat ape2 kt dye tyme dye stay kt bLik tu…tp da nk jd citer,ade slh phm antara dye ngn bf dye..so bf dye ilang ptimbangan n rogoL dye tyme tu gk..bf dye x iraukn dye nanges giler tyme tu…jahanam toL la laki cmtuh…huh!
    then,bile tyme da bLik osteL,kitowg tngok dye cm laen..bnyak diaam jer…2-3 mggu gk dye cmtuh…
    1 ary tu…sy n dye spend mse sme2 then dye pgang tgn sy n kc taw yg dye prgnant…x tertahan air mata sy kuar tyme tu..sdeynyer bile dpt taw kwn baek sndri prgnant..tp bile dye cite whole story yg bkn khndak dye tuk jd cmtu..sy kesiannn sgt2 kt dye…dye xtaw ape ptot dye wat…n sy x share citer tu ngn dye jer…sowg lg kwn bek kitowg pn taw sal ni..so rhsia ni antra kitowg b’3 jer yg taw…
    tp bf dye tu nk b’tggjwb..masalhnyer,kwn sy tu xmo kwen lg…dye xnk hncurkn harapan mk dye yg nk tngok dye bjaya..lgpn,dye still skola tyme tu,xkn la nk benti skola lak…soOoo…
    Final choice dye plih tuk ggurkn kndungan tu..dye tersepitt…kitowg pn xtaw nk cmner ..nk soh dye kwen,dye mmg xnk…
    Then kwn sy yg sowg lg tu la yg b’tggungjwb belikn nanas n obat2 tuk ggurkn baby 2..kitowg juz nk toLOng dye…xnk la dye tggung bnde ni snsowg..so kitowg pn tersepit skli…Kitowg taw..dose tuk tolong dye ggurkn baby tu..tp lau kitowg x tLong,spe lg tuk tLong dye..???hurmmm….
    then..usaha kitowg tu “b’jaya”….baby tu ggur gk…kitowg rse b’slah sgt tyme tu..tp sikit sbnyak kitowg lega coz mslh ni settle tnpa pngtahuan owg laen…
    then,after case tu,kitowg tros bkak buku baru..dye pn da blaja tol2, then b’jaya gk masok U…

    Tp bile kt u ni mcm2 citer ttg kaum hawa ni sy dgr…hurmm…nmpak alim dr luar tp dlm…hurmm…
    sy ade kwn ngn sowg pmpuan ni..sy pnah knal dye tyme jmpe dye kt 1 kem wktu form6 dlu…then,d’tkdirkn ktowg dpt 1 u..dye ni kire alim gk la..parents dye kc tnjuk ajr agama 1st claz la gk..then dye yg sy knal dlu,tudung labuh,pkai bju longgar2…
    Then,tyme mule2 sy jmpe dye kt u pn,dye still style cm dulu..islamic sket cre dye dress up..
    But a few month later,dye da mule brubaah…care b’pakaian pn da b’ubh..huhu..dye citer kt sy yg dye mmg ade bf yg dok jaoh dr dye…tp bf dye ade la gk dtg sini tuk jnguk dye…
    tiap kli bf dye dtg sini,confirm dye sewa otel…
    then,stu mlm..
    dye dtg bLik sy…dye nk share citer yg dye eppy sgt coz bf dye dtg sini..dye citer sume skli kt sy…
    dye citer yg mlm sbLom tu dye spend mse ngn bf dye kt oteL…sy t’kejot sgt…then sy x syak pe2 yg trokk…
    alih2 dye sndri yg citer..cm bkak pekung kt dada..dye ngn bf dye dah terrlalu syg n da jd cm husband n wife…so phm2 la kn..dye akn “lyn” bf dye tyme bf dye dtg sini..
    Hurmm..Then..
    kt u ni gk sy ade 3 owg kwn baek…slh sowg dr dowg mmg salu wat “bnda2″ cmtu ngn bf dye setiap kli dye bLik or jmpe bf dye…mmg cm husband & wife coz bf dye akn kc ape jer yg kwn sy tu nk…>>win-win situation la..
    Ya Allah..tyme tu,sy pk…mmg btoL la sngkaan llki2 yg mngatakn,mmg susah tuk cr pmpuan yg still ade dare..w/pn pmpuan tu b’tudung labuh,kdg2 luarannya x mnjanjikn “kesucian” nya…

    Kdg2 sy pk,sy x ptOt b’cnta…nnTy x mstahiL tuk sy jd cm kgkwn sy tu…Ya Allah…sy cuma mmpu doa jer mntak d’jaohkn dr dosa2 bsar tu….
    sy pn sdar,sy pn bukan la alim sgt..dats y la tkot sgt jd cmtu..mklom lerr..iman x bpe nk tbaL sgt..huhu
    So,gurLz outside..lau da bce ape yg sy tulis ni,pk2 kn la yer…Lau kita x jge dri kite..Sape lg yg nk jge…
    Lau da xde “lady’s gLory” tu,ape lg yg u all ade tuk kc kt husband nnty..??hurmm…
    Tepuk dada tnye akaL yer..jgn tnye pada slera coz slera mnusia ni sntiasa x pnah puas dgn ape yg dye ade..huhu..
    SLm..AdiOs~~~~

    AieyN da fLoweZ~~
    @>’-,-‘-,—

  68. hurmmm…….Dunia da akhir zaman…da rOtate bLik da..styLe zmn jhiliah dLu2…knker dOwg bnuh ank buang n bnuh bayi yg bru Lhir…ish3~~~

  69. salam 1malaysia……………………
    – kpd rmja msa kni, xyah r nak dekati zina, da la smpi ngandung, t da lhir ank buang m’rta2, sian r, dia xtau pape pon………..
    -k by..

  70. erm…
    betul3..mmg manusia bodo yg x de otak..

  71. salam…….kepada sesiapa yang ada boyfriend tu fikir2 lah ulu sebelum buat mende yang tak senonoh tu..nanti bila dah mengandung mula lah buang lak baby yang tak berdosa tu..kesian lah kat baby tu yerk…
    RENUNG-RENUNGKAN DAN SELAMAT BERFIKIR….

  72. kpd manusia durjanaaaa yg buang bayi mmg x de otak….n bodohhhh…..

  73. patut dijalankan hukuman bgi org yg yg trlibat….nyawa dibalas dengan nyawa…

  74. aq benci pbuang bayi.. bgs g bg pd org yg mau ank 2..

  75. alooooha,,,
    salam 1 malaysia,,,
    dgn isu pembuangan bayi yg mkin ktara skrg,,mengapa masih ade manusia yg cetek ilmu dan buta hati yg sgup buang bayi,,,
    ternyata rakyat mlaysia masih ditakuk lme dan bersikap prejudis.
    buka lah mata dan hati,,,
    lihatlah,renunglah dari mata anak kecil itu,,,
    mahunya hanye untuk melihat dunia,,
    hentikanlah!hentikan!perbuatan tidak berperikemanusiaan ini!!!!!!!

  76. nape la mak bapak dowank ta buang dowank same cam yg dowank wat kat anak dowank mase dowank kecik2 dulu ek..?

  77. SALAM….KPD SESIAPA YG TGAMAK YG MMBUANG BAYI HASIL P’BUATAN MEREKA….IGT PMBALASAN DRIPADA ALLAH S.W.T…….MGHUNI NERAKA JAHANAM………….

  78. jgn lh buang byi 2..pduli lh org nk ckp ape..ade ku ksh?….sesiapa buang byi berdosa besar tau..so jgn lh buang byi 2 perliara la byi 2 sebaik2nye..fhm

  79. natang sungguh orang buang bayi nie gerammnyerrrrrrrrrr

  80. ingatlah… bayi yang anda buang dan bunuh itu akan ke syurga dan anda ke neraka. wallahualam…

  81. org yg sanggup buang bayi itu,org yn mmliki hati binatang…………… lebih teruk dari BINATANG!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  82. sape yg bodo sgt uh gy buang anak x leh nk pikir er

  83. bodoh kpada siapa yang buang bayi itu..harap mereka terima perbuatan yang setimpal apa yang mereka lakukan itu!!!!!!!!!

  84. npe diorang snggop buang bayi???pdahal baby 2 x slah pape pown,,anyway,thanks coz article nie bnyk bntu utk cr mklumat,,

  85. assalamualaikum,masayarakat sekarang kena celik akal…jagan berdiam diri ,,kembali jaga tepi kain orang lain,TAPI dengan cara yang berhemah…agar gejala ini tidak lagi menjadi isu yang bernanah di pancaindera setiap lapisan masyarakat.

  86. asal buangg2 bayi niie?? taa de otakk ekk ??

  87. salam masalah pembuangan bayi ini harus dibendung masalah ini sangat serius kerana ia melibatkan nyawa seseorang janganlah kita sesama manusia menganiayai nyawa orang lain “APA DOSA BAYI INI”???????????????

  88. salam..trma ksih atas artikel ni krna bnyak mmbantu sya mcari maklumat tertentu

  89. FUCK OFFFF PADA SAPA2 YG BUANG BABY..!!!!

  90. pape la idop zaman skang ni…
    x sopan..xsopan..

  91. salam..
    apa jadilah dengan dunia sekarang gejala nie smakin menular..macam trend pula
    yang bkin ksian,dengan bayi yang tidak berdosa..
    harap masalah nie tidak berterusan..
    aminnn

  92. saye memg benci pd org yang membuang bayi….apesalah bayi tersebut sampai nk dibuang,dibakar sampai kakinya hmpir ptus…bayi itu tidak berdosa jangan lah kita membuang dengan sesuka hati…slah ke kiter ag dekat kebajikan…ramai lagi ibu bapa yang memerlukan ank….sama2lah kita tangani masalah ini..

  93. org yg buang bayi ni xada otak………….

  94. Salam…pada pendapat saya,mereka yang sanggup membuang bayi ada masalah psikologi, tapi mereka x sdr yg mereka ada masalah..klu org normal xkan sggup buat cmtu..binatang pun sygkan ank kan..

  95. mmg zalim spa yg buang bayi!!!lbih trok dr binatang….mnta lah mreka insaf…dan jauhknlah dri kta drpd trlbat ngan suma bnda 2……

  96. kenape kome buang bayi baik bagi aku jew..!!!!!!!!!!!!!!

  97. buang bayi dosa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  98. janganlah buang bayi. kerana buang bayi ibarat buang nyawa………..!!!!!!!!!!!!!

  99. saye rase buang bayi pekara yang bodoh!!!!!!!!!

  100. saya berasa kes pembuangan bayi ini adalah tdk patuT!!!!!!!!!!!!!!!!!

  101. assalamualaikum……..semua saya pun x setuju dengan perbuangan bayi tapi kita harus ingatlah jangan lah kita asyik menyalahkan orang yang buat maksiat jew……koz kitapun ada tugas untuk menegur orang yang mendekati zina…saya rasa pepatah menjaga tepi kain orang 2 betul gak…supaya masalah ni dapat dibendung kan….????????jangan lah kita salah menyalah sebab kita juga x akan terlepas jika mereka yang menbuat perkara terkutuk itu……marilah kita salin tegur-menegur……wallahua’alam

  102. larhhhhhhh……..pandai buat x pndai nk tanggung…..ape pnyer mnusia laaa

  103. salam..apakah salah bayi tu sampai sanggup dibuang..

  104. apalah salah bayi tu…

  105. artikel nehh sanadd bagos .

    bule mnyedarkan masyarakat . good !!

  106. manusie ckunk da bdoh g buang anak sesuke aty .

    pdahal ank uh anugerah ALLAH yg ta tenilai .
    huh !!!

  107. jangan pembuangan bayi…pls dn do tat….

  108. pendidikan moral (tugasan harian ) thanxs a lot 4 ur help

  109. ya,jan buang bayi! ! !

  110. di Malaysia mengandung anak luar nikah amat memalukan bukan spt di negara lain yang dengan bangganya boleh menerima perbuatan berkenaan,untuk menutup aib maka terjadilah pembuangan bayi secara berleluasa oleh pengamal seks luar nikah.

  111. kejamnye mudamudi sekarang.. nape harus membuang bayi untuk kepentingan sendiri..
    teruskan hidup dgn bayi 2 lbih afdal..xkesian ker pd bayi 2..seorg insan yang tak berdosa..baru nak idup.. sedangkan orang yang dah kawin xdapt2 anak..nak kan sangat anak.. sampai cari anak angkat.. dieorang sanggup buang bayi 2..pikir-pikirkanlahh

  112. baliklah kepada hukum allah iaitu hudud.

  113. shallom…
    mmg kejam ar org yang membuang bayi ni.
    klu dah xska anak 2,so jangan ar lakukan sex..
    berdosa tau klu buang anak yang bru dilahirkan…
    anak 2 xberdosa langsung..
    sekian…

  114. kita seharusnya bersyukur dengan kurniaan cahaya mata dari Allah kepada kita…….anak itu akan menjadi cahaya kita semasa kita dalam kegelapan……..cahaya mata merupakan harta yang bernilai kepada kita….knapa ada yg sanggup membuang anak mereka????sedangkan anak itu tidak ada dosa…cuba bayangkan kita dari kecil tanpa parents???????tp sebenarnya parents kita idup lagi……..knapala kejam sgt mereka yg buang anak 2????ish3…….bertaubatlah anda sebelum anda menutup mata buat slama2nya…….

  115. kita seharusnya bersyukur dengan kurniaan cahaya mata dari Allah kepada kita…….anak itu akan menjadi cahaya kita semasa kita dalam kegelapan……..cahaya mata merupakan harta yang bernilai kepada kita….knapa ada yg sanggup membuang anak mereka????sedangkan anak itu tidak ada dosa…cuba bayangkan kita dari kecil tanpa parents???????tp sebenarnya parentsnya idup lagi……..knapala kejam sgt mereka yg buang anak 2????ish3…….bertaubatlah anda sebelum anda menutup[ mata but slama2nya…….

  116. salam.. terima kasih diatas artikel ini kerana dapat membantu sy mnyiapkan assgnment sy.. dismping itu, sy berharap pihak tuan dpt memberikn lebih info kpd pembaca agar menjadikn ia satu pengajaran..

  117. kita sepatutnya menasihati antara satu sama lain supaya terhindar drpd melakukan perbuatan terkutuk itu.kerana anak adalah anugerah dari allah.

  118. Masalah pembuangan bayi di malaysia semakin teruk !! harap-harap keadaan ini akan berubah pada masa yang akan datang ^^ sekian terima kasih

  119. selamat sejahtera,tuan.apa yang tuan tuliskan adalah 100 peratus betul tetapi mereka juga mempunyai sebab-sebab tertentu untuk melakukan perbuatan terkutuk ini.saya berharap agar karya tuan boleh menginsafkan mereka,selain itu saya juga ingin menanya cara-cara dan langkah yang harus diambil untuk mengatasi masalah ini kerana saya ingin membuat kajian tentang kes-kes yang berkaitan dengan pembuangan bayi di malaysia dan dunia.sekian,terima kasih……

  120. Even my cat loves its kitten.I wonder if those villains that throw away their children had a brain or maybe they are more stupid than animal.

  121. kejamnye masyarakat kite sekarang. rasanye lah.. ape cara yang terbaik untuk menangani masalah ini…

  122. Salam… Terima kasih atas keprihatinan Tuan. Teruskan berkarya..

  123. Your article just have a main point!

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Ikut

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 43 other followers

%d bloggers like this: