Beringat sebelum kena dan berjimat sebelum habis

Peribahasa merupakan warisan budaya masyarakat kita yang perlu dipelihara. Dalam aspek peribahasa masyarakat cuba memberi nasihat, kritikan, dan menyampaikan sesuatu maksud dengan penuh tersirat tetapi mampu memberi impak yang mendalam terhadap seseorang. Dalam peribahasa “beringat sebelum kena dan berjimat sebelum habis ini” membawa maksud peri pentingnya sikap berwaspada dan berjimat cermat dalam kehidupan supaya tidak susah pada kemudian hari.

Sebenarnya dalam konteks kehidupan seharian, peribahasa ini mengingatkan kita supaya tidak melakukan pembaziran terhadap keperluan harian, makanan, dan pakaian. Maknanya, kita tidak terpengaruh oleh iklan dan jenama produk apabila membeli keperluan tersebut. Sikap ini boleh dipanjangkan dalam penjimatan penggunaan elektrik, air, dan telefon. Tindakan yang paling mudah ialah kita memastikan suis lampu dan kipas dipadamkan jika tidak digunakan.

Tambahan pula, sikap melalui peribahasa ini mampu diteruskan ketika berbelanja dengan membuat perancangan perbelanjaan terlebih dahulu. Dalam membuat perancangan perbelanjaan itu, kita perlulah mengutamakan pembelian keperluan asas daripada kehendak seseorang. Kita juga perlu membuat perbandingan harga dan mutu barangan tanpa terburu-buru membuat keputusan membelinya. Bukan sahaj amembeli keperluan asas, kita juga harus berbelanja mengikut kemampuan dan tidak mengikut perasaan atau orang lain.

Kalau kita kaji secara mendalam, peribahasa ini turut menekankan keperluan menabung untuk masa depan atau ketika kecemasan seperti kemalangan. Jadi, seseorang itu perlulah membuat simpanan sebahagian daripada pendapatan yang diterima. Menurut kajian, seseorang itu perlulah menyimpan sepuluh peratus daripada pendapatannya. Sikap menabung ini turut mampu memberi keyakinan kepada seseorang tentang masa depannya.

Seterusnya, penggunaan kad kredit harus dikawal atau dipantau dengan lebih teliti. Penggunaan kad kredit memberi galakan kepada kita untuk berbelanja berlebihan kerana penggunaannya tidak melibatkan wang kertas. Sikap tidak mengawasi baki pembayaran kad kredit menyebabkan seseorang itu terpaksa membayar kadar bunga yang tinggi sehingga menyebabkan kadar hutang terus meningkat. Memang kad kredit memudahkan manusia tetapi kad inilah juga yang bakal memusnahkan manusia jika kita tidak berhati-hati.

Langkah seterusnya ialah kita harus mengutamakan produk tempatan daripada luar negara ketika berbelanja. Secara amnya, produk tempatan lebih murah harganya dan setanding mutunya berbanding barangan luar negara. Namun tidak dinafikan ada sesetengah pihak yang beranggapan produk luar negara lebih baik. Tindakan bijak memilih barangan tempatan turut memberi galakan perkembangan ekonomi negara.

Kesimpulannya, peribahasa ini memang tepat dan sesuai untuk menjadi amalan masyarakat era globalisasi ini. Cabaran ekonomi yang semakin genting menyebabkan kita harus memiliki sikap yang diungkapkan oleh peribahasa ini. Jadi, peribahasa bukan sahaja untuk mainan bahasa seseorang tetapi juga untuk kegunaan sesuatu yang realiti.

Advertisements

Satu Respons

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: