Ulasan

Bahagian C
 

Soalan:

 

Tulis beberapa pengajaran yang dapat kamu peroleh daripada petikan di bawah. Panjanng jawapan kamu mestilah tidak kurang daripada 50 pata perkataan. Tulis jawapan kamu dalam satu perenggan.

 

 

         Si Merak dan Si Pipit tinggal di sebuah hutan. Si Merak mempunyai bulu yang cantik dan menarik. Merak sangat sombong kerana dia merasakan dirinya cantik. Merakk selalu menghina Pipit dengan mengatakan Pipit hodoh. Burung-burung lain tidak suka berkawan dengan merak. Si Pipit pula suka hidup berkawan. Pipit berkawan dengan semua burung. Mereka sentiasa tolong-menolong antara satu sama lain.

        Walaupun Merak cantik tetapi ada kekurangan juga. Merak tidak boleh terbang seperti Pipit. Si Pipit dan burung-burung yang lain boleh terbang pantas. Merak mementingkan kecantikan daripada berkawan dengan burung-burung yang lain. Suatu hari, hujan turun dengan lebatnya. Semua burung terbang menyelamatkan diri ke atas sebuah bukit. Tinggallah Merak mati kerana kesejukan dan lemas.

 

Contoh Jawapan

 

    Antara pengajaran yang terdapat dalam petikan di atas ialah janganlah bersikap sombong walaupun kita mempunyai sesuatu kelebihan. Kita juga mesti menghormati orang lain agar orang juga menghormati kita. Seterusnya, kita mestilah hidup bermasyarakat agar hidup kita lebih aman dan damai. Selain itu, kita mesti mempunyai sikap tolong-menolong antara satu sama lain. Kita juga hendaklah sedar, setiap manusia mempunyai kekurangan diri sendiri. Akhir sekali, janganlah bersikap mementingkan diri sendiri kerana sikap itu akan dibenci orang.

 

 

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: