Pulau Banding bagai syurga

Penulis: Sarah Zulkifli

pbanding08.jpg    banding.jpg

Jejaki jenut di belantara

JIKA anda inginkan suasana damai, jauh dari hiruk pikuk yang menganggu ketenteraman, Pulau Banding adalah destinasi yang tidak boleh dipinggirkan, khususnya bagi pencinta alam semula jadi.

Pulau Banding yang terletak di utara Perak bersama 20 pulau kecil di Tasik Banding dan menjadi pintu masuk ke Hutan Diraja Belum, satu daripada hutan simpan yang masih kekal terpelihara.

Peluang penulis menjadi penghuni selama dua malam di Pulau Banding dalam program yang dianjurkan Syarikat Emkay memberikan peluang untuk menikmati keindahan alam semula jadi dan anugerah ciptaan Ilahi.

Bunyi kicauan burung dan nyanyian unggas rimba cukup memberi ketenangan berbanding seharian suntuk di kota yang bingit dengan deruan enjin kenderaan.

 

Pulau Banding adalah anugerah untuk negara ini dan jika diberi promosi secara agresif, tidak mustahil kawasan ini boleh menjadi tumpuan pelancong dalam dan luar negara yang meminati konsep pelancongan-eko.

Seramai 30 wakil media massa dibawa dari ibu kota dalam perjalanan kira-kira tujuh jam ke Pulau Banding. Kami singgah di Rumah Rehat Gerik yang menjadi lokasi penginapan sepanjang program.

Ekspedisi bermula dengan menaiki bot di Jeti Awam. Penulis bersama rakan wartawan dibawa ‘jalan-jalan’ di sekitar Pulau Banding kira-kira 40 minit bagi melihat alam semula jadi yang masih kekal dara.

Hari kedua, seawal jam 8 pagi, kami menjelajah Hutan Diraja Belum yang kaya dengan flora dan fauna rimba selain menjanjikan pemandangan yang memukau.

Antara tarikan utama ialah habitat gajah liar, harimau belang dan bunga terbesar dunia iaitu bunga pakma atau lebih popular sebagai Rafflesia.

Destinasi pertama peserta ke Air Terjun Sungai Ruak menaiki bot kira-kira 40 minit. Air terjun itu memang indah kerana belum diteroka. Melihat air yang jernih, kebanyakan peserta tidak menunggu lama untuk berendam dan menyejukkan badan.

Sebelum masuk ke Hutan Diraja Belum, pasukan tentera memeriksa dokumen peribadi kami kerana memerlukan permit masuk ke hutan yang penuh dengan 1001 khazanah alam semula jadi.

Ekspedisi seterusnya menaiki bot ke Kuala Sungai Papan. Sebaik tiba, pemandu pelancong kami, Pak Mokhtar, memberi teropong bagi membolehkan kami melihat kelibat burung di dahan pokok, antaranya enggang.

Kami terkejut dengan penemuan beberapa kesan besar tapak kaki jenut, iaitu kawasan pasir berbukit yang ditarah hidupan liar untuk mendapatkan bekalan garam galian dan mineral semula jadi.

Jenut berlopak, kering atau berair di beberapa lokasi di Hutan Diraja Belum itu menjadi tumpuan pelbagai spesies hidupan liar seperti gajah, rusa, kijang dan seladang.

Kami meneruskan perjalanan ke Kuala Sungai Kejar yang mengambil masa 50 minit menggunakan bot untuk menikmati makan tengah hari di kawasan perkhemahan.

Dalam perjalanan pulang, hujan lebat seolah-olah sedih apabila kami akan meninggalkan hutan itu. Ketika masing-masing dalam kesejukan, kami terkejut mendengar jeritan Orang Asli di atas rakit yang mahu menumpang bot kami untuk pulang ke kampung mereka.

Kami menghantar Orang Asli ke Kampung Sungai Kejar kerana rakit mereka tidak dapat digunakan disebabkan hujan lebat.

Difahamkan lebih 8,000 Orang Asli menetap di sekitar Hutan Diraja Belum, terdiri daripada suku kaum Semai dan Jahai, yang membina rumah di pulau dan sekitar tasik.

Masa berlalu dirasakan begitu pantas, dalam keseronokan menikmati keindahan hutan yang masih dara itu dan tercari-cari untuk melihat bunga terbesar di dunia, Rafflesia, kami terpaksa meninggalkan tempat itu kerana kesuntukan masa dan cuaca.

Namun, peluang meneroka sebahagian kawasan Hutan Diraja Belum peluang yang sukar dilupakan dan jika dimajukan untuk industri pelacongan, ia bakal menjadi antara kawasan tumpuan pelancong seluruh dunia.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: