Hendak Seribu Daya, Tak Hendak Seribu Dalih

Peribahasa ‘hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih’ bermaksud jika kita hendak melakukan sesuatu, kita akan menyempurnakannya dengan sedaya upaya kita dan demikian juga sebaliknya. Maksud peribahasa ini dapat dijelaskan dengan cerita yang dapat menggambarkan keinginan seseorang yang melakukan sesuatu dengan segala keupayaannya dan demikian juga sebaliknya.
Dalam sebuah kampung tinggal sepasang suami isteri iaitu Pak Cik Dasuki dan Mak Cik Timah. Mereka mempunyai dua orang anak lelaki. Anak lelaki yang sulung bernama Harris manakala yang bongsu bernama Adnin. kedua-dua orang anak mereka mempunyai sikap yang amat berbeza. Adnin merupakan seorang pelajar yang rajin berusaha dan mendengar kata kedua-dua ibu bapanya. Tidak seperti adiknya, Harris pula bersikap sebaliknya. Jika disuruh oleh ibu bapanya, ada-ada sahaja alasan yang diberikan oleh Harris untuk mengelakkan diri daripada melakukan kerja berkenaan.
Kedua-dua orang anak Pak Cik Dasuki dan Mak Cik Timah akan menduduki peperiksaan penting pada tahun ini. Harris akan menduduki peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia, manakala adiknya pula akan menduduki peperiksaan Penilaian Menengah Rendah. Pak Cik Dasuki selalu menasihati kedua-dua orang anaknya agar gigih berusaha supaya berjaya dengan cemerlang dalam peperiksaan berkenaan.
Setiap petang sekembalinya dari sekolah, selepas makan tengah hari Adnin akan berehat sebentar sebelum membantu ibu bapanya di warung di hadapan rumah mereka. Harris pula hanya sekali sekala membantu ibu bapanya. Sekiranya disuruh, Harris akan memberikan alasan bahawa dia penat kerana baru kembali dari sekolah. Ada kalanya, dia akan memberitahu ibu bapanya bahawa dia perlu menyiapkan kerja sekolahnya. Namun hakikatnya, dia hanya ‘melepak’ di rumah atau tidur sepanjang petang.
Setiap malam, selepas makan malam, walaupun agak letih kerana membantu ibu bapanya di warung, Adnin akan mengulang kaji pelajarannya ataupun menyiapkan kerja sekolahnya. Dia tidak bertangguh untuk menyiapkan kerja rumahnya. Sekiranya tidak faham akan pelajaran yang diulang kaji, Adnin akan cuba merujuk kepada Harris. Namun Harris kerap memberikan alasan bahawa dia tidak tahu ataupun tidak ingat lagi akan pelajaran tersebut. Maka terpaksalah Adnin pergi ke rumah Cikgu Habib di sebelah rumah mereka untuk menyelesaikan masalahnya. Begitulah  yang kerap dilakukan oleh Adnin. Dia berusaha dengan pelbagai cara bagi memastikan hajatnya tercapai.
Di sekolah, Harris memiliki satu sikap yang kurang digemari oleh rakan-rakan dan gurunya. Sekiranya gagal memperoleh markah yang baik dalam sesuatu mata pelajaran, dia akan menyalahkan gurunya dengan alasan guru mata pelajaran berkenaan kurang berkesan dalam pengajarannya. Dia tidak akan menyalahkan dirinya sendiri yang kurang mengulang kaji pelajaran di rumah. Hal ini berbeza dengan adiknya Adnin yang akan mengenal pasti kelemahannya sendiri dalam mengulang kaji pelajaran sekiranya dia memperoleh markah yang rendah dalam sesuatu ujian. dengan demikian, Adnin sentiasa dapat membaiki pencapaiannya dalam pelajaran dari semasa ke semasa.
Akhirnya dalam peperiksaan Penilaian Menengah Rendah yang diduduki oleh Adnin, dia berjaya memperolehi keputusan yang cemerlang. Dia berjaya melanjutkan pelajarannya ke sebuah sekolah berasrama penuh. harris pula memperoleh keputusan yang kurang memuaskan dalam peperiksaannya. Dia juga gagal melanjutkan pelajaran ke mana-mana institusi pengajian tinggi. Dia terpaksa duduk di kampung membantu ibu bapanya berniaga di warung.
Daripada cerita itu, dapatlah kita membuat penilaian bahawa untuk mencapai keinginan kita, kita perlu berusaha dengan gigih lagi bagi mencapainya bukannya memberikan pelbagai alasan sekiranya kita mengalami kegagalan. begitulah yang dikatakan orang ‘hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih’.
Advertisements

8 Respons

  1. thank you because give me idea how to do my homework…..

  2. terima kasih.. dengan adanya cerita ini dapat saya mencari idea untuk membuat karangan berdasarkan peribahasa tersebut.. cerita ini sungguh bagus sekali..

  3. I love this man!!! Thanks for posting this here… This is very helpful to me i know even though it’s kindly long;)

  4. terima kasih!!! ia sebuah cerita yang sangat memberangsangkan!!!ia dapat menyedarkan kita agar terus berusaha!!!hanya kerana sebuah cerita,ia dapat mengubah sifat kita yang malas belajar!!!terima kasih!!!

  5. yeah! tis is helpful!!! now i get the meaning of this idiom… thankyou for ur As.s

  6. *cara-cara mencegah selesema babi (ceramah)
    *pengalaman sepanjangmenghabiskan cuti penggal di kampung. (surat)
    that”all,thank you…

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: