Ulasan 2

Bahagian C

Soalan:

Tulis beberapa pengajaran yang dapat kamu peroleh daripada petikan di bawah.

Sejak pagi lagi abang begitu sibuk membuat kerja sekolahnya. Abang perlu menyeiapkan kerja sekolahnya kerana esok cikgu mahu abang menghantar kerja tersebut. Tiba-tiba ayah memanggil abang untuk membantunya membasih kereta. Abang segera pergi tanpa menutup suis komputer terlebih dahulu.

Adik yang baru bangun daripada tidur terus menuju ke arah komputer tersebut. Adik pun menekan butang yang terdapat pada komputer tersebut. Kakak yang melihat perbuatan adik terus melarang supaya tidak bermain-main dengan komputer tersebut. Adik tidak mempedulikan larangan kakak dan terus bermain-main dengan komputer tersebut.

 Apabila abang selesai membantu ayah, dia melihat kerjanya telah diusik oleh adik. Abang berasa sedih dan marah kerana kerjanya telah diusik. Adik meminta maaf kerana telah melakukan kesalahan. Ayah menasihati adik supaya tidak mengulangi perbuatan tersebut.

 

Jawapan:

Antara pengajaran yang terdapat dalam petikan ialah kita mestilah menyiapkan kerja sekolah yang diberi oleh guru. Seterusnya kita mesti menghormati ayah dengan sentiasa bersedia memberikan pertolongan yang diminta. Kita juga mesti berhati-hati bagi memasihkan barang kepunyaan kita sentiasa selamat. Selain itu kita juga tidak boleh mengusik barang kepunyaan orang lain. Akhir sekali, kita mestilah memohon maaf atas kesalahan yang kita lakukan dan berjanji tidak melakukannya lagi.

 

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: