Tetamu Tanjung Tuan

Pelbagai tarikan boleh ditemui di sini yang menjadi tumpuan pencinta alam sekitar, penggemar sejarah serta kelompok burung migrasi.


BURUNG pemangsa menjadikan tanjung ini tempat persinggahan dan mencari makan.

MENGAPA unjuran hijau yang menghadap Selat Melaka ini sungguh istimewa? Sebenarnya destinasi ini menyimpan banyak tarikan yang bersifat akademik, lasak dan berorientasikan keluarga.Penginapan paling ideal di Tanjung Tuan ialah Ilham Resort yang menyediakan sejumlah 56 unit apartmen yang lengkap dengan perabot dan kemudahan asas.

Bagi yang ingin mencabar fizikal dan minda, petugas resort sedia dihubungi bagi sebarang urusan penganjuran aktiviti seperti selam snorkel, memancing, meniti jambatan gantung, jet ski serta aktiviti bertali termasuk terbang keluang (flying fox).

Menyusur laluan dalam kawasan Hutan Rekreasi Tanjung Tuan (yang hanya bersebelahan dengan resort) untuk sampai ke Rumah Api Tanjung Tuan akan membawa seseorang merasai pengalaman treking yang berunsur sejarah, lasak dan mistik.


Sebelum tiba di rumah api tersebut, seseorang boleh singgah menyaksikan beberapa telaga usang, bekas tapak kaki Hang Tuah, pantai tersembunyi yang indah serta lereng-lereng bukit yang mencabar fizikal.

Ingin melihat keajaiban air mata air yang mengalir dari rekahan batu tebing pantai, di sini ia boleh ditemukan dan diminum terus!

Saat tiba di puncak bukit, pengunjung mudah mengenal pasti sebuah rumah api yang juga dikenali dengan nama Rumah Api Cape Rachado.

Tapak rumah api yang pernah musnah akibat perang yang meletus pada abad ke-16 ini boleh dikelilingi untuk melihat pemandangan laut luas.

Jika tidak mahu terlalu letih, tetamu Ilham Resort boleh sekadar beristirehat di pekarangannya yang dilengkapi kemudahan kolam renang dan halaman rumput hijau. Resort ini juga menguruskan lawatan ke tempat pelancongan berdekatan.

TELAGA usang ini dipercayai wujud sejak Hang Tuah menjadi Laksamana Melaka.

Menariknya, di halaman resort itu jugalah, menjadi lokasi tahunan bagi menjayakan program Raptor Watch Weekend. Ia merupakan program anjuran Persatuan Pencinta Alam Malaysia (MNS) dan mendapat kerjasama Lembaga Penggalakan Pelancongan Negeri Melaka.

Raptor Watch mengajak orang ramai menyaksikan kedatangan beratus-ratus burung migrasi ke kawasan hutan Tanjung Tuan.

Bertindak sebagai lokasi transit, hutan di kawasan tersebut membekalkan burung-burung pemangsa ini dengan keperluan makanan, santuari rehat serta perlindungan sebelum meneruskan perjalanan bermusim melintas hemisfera.


HUTAN Rekreasi Tanjung Tuan untuk aktiviti lasak.

Jabatan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) pernah merekodkan kedatangan lebih kurang 54 spesies burung di Tanjung Tuan. Apa tunggu lagi? Siapkan perkakasan bantuan penglihatan jarak jauh masing-masing dan datanglah ke sini! – HAMZAH ABDUL HAMID

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: