Kebanyakan rakyat Malaysia kurang minat membaca.

Tabiat membaca di kalangan masyarakat kita agak kurang berbanding dengan tabiat membaca di kalangan masyarakat di negara-negara lain. Keadaan sebegini amat memalukan kerana ia tidak selari dengan pembangunan negara yang semakin maju. Pelbagai usaha telah dilakukan demi meningkatkan minat membaca di kalangan masyarakat. Tetapi hanya siswa-siswi yang berada di pusat pengajian tinggi sahaja yang memberikan sambutan terhadap aktiviti galakan membaca yang dijalankan. Usaha untuk membina budaya membaca di kalangan masyarakat amat sukar.

Sehubungan dengan itu, usaha mumi ini haruslah dipikul bersama oleh pelbagai pihak supaya masyarakat Malaysia tidak begltu ketinggalan jika dibandingkan dengan masyarakat Jepun. Semua pihak harus ada tanggungjawab dan berusaha untuk menerapkan budaya membaca di kalangan masyarakat Malaysia. dan usaha sebegini hendaklah dijalankan dengan lebih serius dan berterusan. Semua pihak tidak harus berputus asa dalam menangani masalah ini, kerana kita perlu yakin dengan pepatah ‘belakang parang diasah lagikan tajam, inikan pula manusia’.

Selain itu. kesedaran perlu wujud di kalangan masyarakat Malaysia akan peri pentingnya mewujudkan budaya membaca demi kemajuan negara. Semangat yang murni ini tidak harus dipaksa tetapi ianya harus lahir daripada hati kecil setiap individu dengan keinginan yang jitu. Setiap individu itu sendiri harus faham akan manfaat dan faedah daripadanya dan bukan melakukannya kerana dipaksa. Semangat sebegini tidak akan berterusan jika kita melakukannya kerana orang lain. Apa yang menyedihkan. kebanyakan masyarakat kita terutamanya remaja stika membaca majalah-majalah hiburan berbanding dengan buku-buku ilmiah. Hal ini jelas bahawa mereka lebih mementingkan hiburan daripada ilmu pengetahuan.

Usaha bagi memupuk budaya membaca di kalangan masyarakat ini juga dapat dilaksanakan dengan kerjasama daripada pihak-pihak penjual buku supaya harga-harga buku dikurangkan sesuai dengan kemampuan pembeli. Penjual-penjual yang terbabit janganlah terlalu ingin mengaut keuntungan dengan meletakkan harga buku yang berlipat kali ganda lebih mahal daripada yang sepatutnya. Mereka juga perlu ada rasa tanggungjawab untuk menolong pembeli-pembeli yang minat membaca supaya mereka tidak begitu rasa tertekan untuk membeli buku-buku ilmiah.

Ibu bapa juga tidak kurang pentingnya dalam memainkan peranan untuk menerapkan minat membaca di kalangan anak-anak mereka. Misalnya, mereka janganlah menolak untuk membeli buku-buku yang diminati oleh anak-anak mereka. Malahan. ibu bapa sendiri harus sentiasa membaca buku di hadapan anak-anak mereka supaya anak-anak dapat meniru tabiat baik ibu bapa mereka. Setiap pertanyaan anak-anak tentang buku-buku yang mereka baca sarna ada buku cerita ataupun buku pelajaran haruslah diberi jawapan dan perhatian yang sewajamya oleh ibu bapa supaya minat membaca mereka tidak luntur. Sesungguhnya minat membaca ini harus diterapkan di dalam jiwa anak-anak sejak mereka kecil lagi. seperti kala pepatah ‘melentur buluh biarlah dari rebungnya’.

Sejajar dengan itu, usaha bagi menanam budaya suka membaca di kalangan anak-anak juga dapat dilakukan dengan memastikan setiap rumah mempunyai sebuah perpustakaan mini. Perpustakaan mini di rumah amat perlu bagi ibu bapa yang mementingkan ilmu pengetahuan kepada anak-anak mereka. Tempat membaca juga harus disediakan sebaik mungkin seperti kedudukan meja dan kerusi di tempat yang sesuai supaya mereka berasa lebih selesa untuk membaca. Sekurang-kurangnya anak-anak akan berasa seronok untuk membaca kerana memandangkan buku-buku yang banyak dan tempat yang menarik lagi selesa disediakan untuk mereka. Sesungguhnya kanak-kanak sukakan sesuatu yang menarik dan menyeronokkan bukannya paksaan ataupun tekanan.

Sebagai kesimpulan, semua pihak haruslah bertanggungjawab dalam menerapkan minat membaca di kalangan masyarakat dan menyahut seruan kerajaan untuk mewujudkan budaya membaca demi merealisasikan hasrat wawasan 2020. Semangat sebegini amatlah penting supaya kita tidak ketinggalan dalam arus globalisasi dan dunia yang penuh cabaran.

Advertisements

18 Respons

 1. saya support nga karangan ni tapi saya baca dari atas ke bawah , banyak jugak isi yg tertinggal lagi , but thanks sbab bagi cadangan nk buat macam mana

 2. Thanks sbb tlg saye siapkn hm

 3. Ohw wow da … thanks untuk membantu sye buat hm wrk

 4. wow,krgn yg sme taraf dgn konsep pt3,thanks ats perkongsian ilmu anda

 5. Siap pun kerja skolah

 6. sya nk tjuk krangan tntang faktor-faktor budaya mmbaca kurang diminati ..

 7. thanks….tapi..pasal perpustakaan mini tu,kalau bagi ibu bapa yg x mampu..camner plak..???

 8. tengs a lot ya, finally siap kja skola neyh ..huhay !

 9. krngn yg bez..>shan<

 10. terbbbaEEEEkkkk la…….. :))

  thaNKs bg cadANGan idEa n ape lAH..
  noW siAp kerja sekolAH saia…

 11. rancaaaaaaaaaak 🙂
  amin, thankyou.

 12. siap pon karangan …..thanx yeeee

 13. i will agree with tis

 14. esei ni bYk mmBntu,heheh~ at lasT, dpT siapkn kRgn BM…!

 15. good……….i wan to know wat is the reason and effect of baby dumping

 16. thanks k..essay ni membantu sye wt hmwork yg mlambak neyh…hahahha,,,

 17. bagaimana pula dengan peranan ibu bapa itu sendiri dlm mmpuk minat mmbaca dlm diri anak-anak cbab clalu kta dengar atau lihat ,kbanyakkannya menjurus kpd semua pihak.jadi disini saya ingin mengetahui lebih lanjut lagi mengenai peranan ibu bapa.

 18. sy nak tajuk karangan tentang kesan majalah hiburan

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: