Disiplin Pelajar

 • Disiplin pelajar pada masa sekarang jauh lebih membimbangkan daripada dahulu. Contohnya, pada tahun 2003 sahaja terdapat 4998 kes yang direkodkan di mahkamah juvana dan pada tahun 2004 pula bertambah menjadi 6056 kes.
 • Secara keseluruhannya, dapat dilihat disiplin pelajar kita semakin hari semakin membimbangkan.
 • Pelajar-pelajar di kawasan bandar dan sekitarnya menunjukkan peningkatan kadar jenayah yang lebih ketara berbanding dengan pelajar di kawasan luar bandar.
 • Perlanggaran disiplin ini telah sampai ke tahap yang serius seperti merompak, memukul pelajar atau guru, peras ugut, merogol, dan sebagainya.
 • Perkara ini memerlukan perhatian yang lebih serius daripada ibu bapa, guru, masyarakat, dan pemimpin negara kerana mereka inilah generasi yang menentukan masa depan negara.
 • Perlakuan-perlakuan buruk ini tidak terbatas kepada pelajar lelaki sahaja malah juga melibatkan pelajar perempuan.
 • Rasa hormat mereka terhadap guru sudah berkurangan, malah rasa kasih sayang kepada ibu bapa juga hampir hilang.
 • Terdapat pelbagai sebab yang menimbulkan masalah disiplin ini dan banyak pihak yang menuding jari menyalahkan sesama sendiri.
 • Namun, perkara yang penting, iaitu menyelesaikan masalah yang timbul dahulu sebelum kita menyalahkan pihak lain.
 • Satu daripada punca kemerosotan disiplin ini adalah kurangnya pengawasan dan perhatian daripada ibu bapa yang saban hari terlalu sibuk mencari rezeki untuk keluarga dan tiada masa untuk bersama anak-anak.
 • Masalah disiplin berpunca juga daripada tekanan yang dihadapi oleh pelajar daripada keluarga dan sekolah yang mengharapkan sesuatu yang mustahil bagi pelajar mencapainya.
 • Kurangnya didikan agama menyebabkan remaja mudah dipengaruhi oleh budaya-budaya luar yang terpesong daripada ajaran agama.
 • Pengaruh media massa amat besar terhadap pemikiran remaja yang tentunya mengingini sesuatu yang mengikut peredaran zaman.
 • Pengaruh rakan sebaya juga merupakan faktor utama remaja menjadi liar hingga melupakan tanggungjawab mereka kepada ibu bapa dan diri sendiri.
 • Pihak yang tidak bertanggungjawab ban yak menyediakan tempat hiburan seperti kelab malam, pusat snuker, kedai permainan video yang tidak berlesen, dan sebagainya sebagai tempat remaja melepak dan berkumpul membuang masa.
 • Dalam usaha untuk mengatasi masalah ini fokus utamanya ialah diri murid itu sendiri.
 • Dalam hal ini kesedaran dalam diri murid tentang tanggungjawab mereka terhadap diri sendiri, keluarga, dan negara perlu diwujudkan.
 • Murid-murid memerlukan kasih sayang dan perhatian yang mencukupi kerana dalam proses memasuki alam remaja dan dewasa mereka amat memerlukan bimbingan dan tunjuk ajar daripada keluarga.
 • Ibu bapa perlu menitikberatkan pendidikan agama kepada anak-anak sejak kecil lagi kerana jika murid mempunyai pegangan dan asas agama yang kukuh, mereka tidak akan mudah terpesong dan terpengaruh dengan sebarang unsur negatif.
 • Sebahagian besar masa murid dihabiskan di sekolah dan ini bermakna bahawa peranan sekolah hal amat besar dalam mendidik murid ini dengan nilai-nilai yang baik dan melakukan aktiviti yang berfaedah.
 • Satu daripada caranya ialah melalui pengajaran mata pelajaran Pendidikan Islam dan Pengetahuan Moral agar nilai-nilai murni dapat diserapkan dalam diri murid.
 • Media massa perlu juga memainkan peranan mereka dalam melaksanakan tanggungjawab sosial dan tidak hanya mementingkan keuntungan semata-mata. .
 • Selain tumpuan kepada diri remaja itu sendiri, pihak berkuasa seperti polis harus melipatgandakan usaha untuk menangani masalah melalui penguatkuasaan undang-undang terhadap mereka yang bersalah.
 • Kini pihak kerajaan telah melaksanakan sistem khidmat negara dan melalui sistem ini, remaja lepasan sekolah diharapkan dapat menjadi warganegara yang berdisiplin dan bertanggungjawab terhadap diri sendiri, keluarga, dan negara.
Advertisements

12 Respons

 1. terima kasih kerana banyak membantu sye mencari bahan

 2. terima kasih kerana taun bnyak membantu sye memcri bhan

 3. terima kasih kerana membuka laman ini.
  ianya amat membantu saya. terima kasih

 4. Assalammualaikum tuan,

  Bolehkah tuan membantu saya mendapatkan data statistik terkini bagi masalah hidu gam di kalangan pelajar sekolah?

 5. btoi ape yg awk katakn..skrang disiplin pelajar lebih teruk jika nk dbandingkan pada zaman dahulu…ini adalah perana ibubapa yg tidak bertanggungjawab terhadap aktiviti ank2 mereka oleh itu mereka merasakan mereka bebasss!!!

 6. mana peranan masyarakat dalam membanteras gejala disiplin? masyarakat juga harus memainkan peranan yang penting dlm membanteras gejala sosial remaja..bkn setakat sekolah,ibu bapa, dan polis shj malah peranan masyarakat jg amat penting

 7. terima kasih kerana menyediakan laman ini. Ia sangat membantu saya dalam menyelesaikan karangan saya

 8. thankz myediakan lmn web inin kerana mmbantu sy myiapkan assgnment y da lme tbngkalai neyh..

 9. terima kasih untuk maklumat tentang disiplin pelajar… maklumat ini memang berguna kepada saya untuk meyiapkan karangan …TERIMA KASIH

 10. salam…

  mekaseh dgn info ttg disiplin yg dipaparkan….dpt juga digunakan dlm mendisplinkan anak2 didik sy…terima kasih skali lagi!

  slmt thn baru 2009!

 11. salam.. time ksh sbb siarkan penulisan berkaitan masalh disiplin pelajar. maklumat ini amat berguna untuk saya kerana saya harus menyiapkan 70buah karangan dalam cuti ini.

 12. boleh kah buat maklumat tenteng wau??
  semua benda yang berkaitan dgn wau,…
  -asal
  -……

  macam itu la..
  terima kasih ya..
  saya jamin pasti ada orang lain yang memerlukan maklumat tersebut^^

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: