Amalan Bergotong-royong


Budaya bergotong-royong merupakan amalan kerjasama yang berdasarkan kesanggupan seseorang untuk melakukan sesuatu pekerjaan secara ikhlas; tanpa mengharapkan sebarang balasan dalam bentuk upah atau gaji. Secara jelas, bergotong-royong mengetepikan sikap mementingkan diri sendiri dan kebendaan.

Amalan bergotong-royong sememangnya telah lama menjadi tradisi di kalangan masyarakat Melayu, terutamanya masyarakat Melayu di desa yang kaya dengan adat bermasyarakat jika dibandingkan dengan masyarakat bandar. Kesibukan masyarakat bandar yang kerap membawa diri sendiri dan mementingkan kerjaya dan kebendaan menyebabkan mereka tidak mempunyai masa untuk melibatkan diri dalam amalan ini.

Sikap bergotong-royong juga patut diamalkan di kalangan pelajar. Penglibatan para pelajar dalam kerja gotong-royong dapat mendedahkan mereka kepada cara hidup bermasyarakat. Di samping itu, amalan gotong-royong juga dapat mengeratkan lagi hubungan antara satu sama lain. Para pelajar boleh menerapkan amalan ini dalam kegiatan persatuan, perbincangan, bersukan dan lain-lain. Contohnya, dalam kegiatan persatuan, projek yang dirancangkan boleh berjalan dengan lebih lancar dan tanpa gangguan sekiranya ahli-ahlinya mengamalkan sikap bergotong-royong. Hasil kerja yang dilaksanakan juga akan lebih baik di samping menjimatkan masa dan tenaga.

Dalam perbincangan pula, sikap bergotong-royong pun turut menguntungkan para pelajar. Jika pelajar bekerjasama menyediakan bahan-bahan untuk sesi perbincangan, perbincangan tersebut akan berjalan dengan lancar. Pengetahuan tentang tajuk yang dibincangkan juga bertambah kerana setiap pelajar akan berusaha untuk mencari isi-isi penting yang boleh dibincangkan.

Pentingnya sikap gotong-royong ini diamalkan oleh para pelajar bukan sahaja kerana dapat menguntungkan mereka, tetapi boleh juga menguntungkan masyarakat. Ini adalah kerana mereka boleh menyalurkan ilmu yang dipelajari kepada masyarakat setempat. Secara tidak langsung, usaha ini akan dapat membantu membina semangat kejirananan dan menguatkan perpaduan di kalangan anggota masyarakat, tidak kira di desa ataupun bandar.

Advertisements

16 Respons

 1. Gambar amalan kerjasama

 2. nasib puasa kalau endak memaki suda akuuu

 3. 5 perenggang tapi bagus

 4. walaupun sikit janji dapat

 5. bagus mesti dapat A kalu tulis dlm exam

 6. kurang memuaskan

 7. perengan x cukup.x puas

 8. Karangan yg bagus walaupun 5 perenggan sahaja

 9. bagus tapi tiada huraian tentang gotong-royong dari segi alam sekitar ataupun dari segi infrastrtur,pembinaan atau pun kegiatan pencemaran

 10. karangan ni banyak memberi input dan isi yang baik ….
  JOM KITA PERSEMBAHKAN KARANGAN PADA ANAK2 MUDA DI LUAR … 🙂

 11. karangan ni banyak bagi input yang lebih banyak dan lebih baik …
  JOM KENALKAN KARANGAN KEPADA ANAK2 MUDA DI LUAR … 🙂

 12. walaupun pendek tetapi ianya tetap bagus

 13. karangan ini tidak banyak isi sangat kalau boleh sampai ke perenggan 6 kalau perenggan 6 mesti ada penutup tapi penutupnya

 14. hahahah….bgus2…:)

 15. karangan ini tidak sebegitu memuaskan kerana di dalam kandungan tersebut terdapat perkataan melayu. mungkin perkataan itu ditukar kepada perkataan kaum-kaum yang lain juga.

 16. bagus

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: