Gejala rasuah

Rasuah ialah aktiviti yang membabitkan sogokan wang daripada satu pihak kepada pihak yang lain. la bertujuan untuk memperoleh sesuatu secara tidak sah atau untuk melepaskan diri daripada hukuman atau kesalahan tertentu.

Banyak faktor yang menyebabkan berlakunya gejala rasuah. Ada manusia yang sanggup membelakangkan nilai moral dan agama semata-mata inginkan kekayaan dan kedudukan. Wang ringgit telah mengaburi pandangan seseorang. Hakikatnya, orang kaya yang hidup penuh muslihat tetap disanjung manakala golongan miskin, hidup secara sederhana dan jujur sering kali dicaci. Amalan ini berlarutan kerana wang menjadi pengukur kepada kekayaan seseorang.

Selain itu, faktor gaji yang rendah turut menggalakkan berlakunya rasuah. Hidup di bandar besar yang berhadapan dengan kos sara hidup yang kian meningkat mendorong seseorang kerajaan yang bergaji rendah untuk mendekati rasuah sekali pun hal itu bertentangan dengan kehendaknya.

Gejala rasuah ini mendatangkan banyak keburukan. Antaranya golongan yang tidak berkelayakan mendapat tempat dalam sesuatu perkara mendapat kelayakan tersebut. Contohnya kemasukan pelajar ke sesebuah institusi akibat rasuah akan memudaratkan negara. Pelajar berkenaan tidak mampu memberi sumbangan kepada negara kerana pemikirannya yang lemah dan kemungkinan dia terkeluar daripada institusi kerana prestasi pelajarannya yang lemah.

Gejala rasuah juga menyebabkan golongan miskin tidak mendapat bahagian mereka contohnya pemberian tanah. Rasuah menyebabkan pemberian tadi disalurkan kepada pihak tertentu yang mengakibatkan golongan miskin akan terus miskin sementara golongan kaya akan terus kaya.

Kesimpulannya, gejala rasuah ini harus dihapuskan’dengan segers kerana hal ini tidak patut dipandang ringan lagi.

Advertisements

2 Respons

  1. gejala ini lah yg membuat negara kita mundur sikit demi sedikit demi sedikit..please beware with this infection..

  2. rasuah…jgn sesekali

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: