‘Guna bahasa ibunda di sekolah rendah’

KOTA BHARU: Kerajaan disaran mencontohi sekolah aliran Cina yang menggunakan bahasa ibunda dalam pengajaran Sains dan Matematik di sekolah rendah, sebelum bahasa Inggeris dijadikan bahasa penghantar dua subjek itu pada peringkat menengah.Menteri Luar, Datuk Seri Dr Rais Yatim, berkata ia wajar dipertimbangkan Kementerian Pelajaran sebagai jalan keluar terhadap isu Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) yang mendapat bantahan pelbagai pihak sehingga membawa kepada demonstrasi jalanan.

Katanya, murid sekolah rendah sewajarnya mendapat didikan awal dalam bahasa Melayu, termasuk bagi subjek Sains dan Matematik bagi memupuk jati diri, identiti dan budaya Melayu sejak dari peringkat awal.


“Saya yakin bahasa Melayu mesti digunakan dalam memupuk identiti dan budaya bangsa Melayu sekurang-kurangnya mulai Tahun Satu hingga Lima, iaitu sama seperti bahasa Mandarin diajar di sekolah Cina terutama dalam Sains dan Matematik.

“Pendidikan yang diterapkan di sekolah Cina adalah sebegitu, sebab itu budaya dan bahasa mereka mantap. Kita tidak boleh lagi melaksanakan dasar ini secara cuba-cuba, sekarang perlu mantapkan (bahasa Melayu) mengikut Akta Pelajaran,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas berkunjung ke kediaman Timbalan Ketua Umno Bahagian Bachok, Datuk Dr Illias Hussin, Bachok, kelmarin. Hadir sama, Ketua Umno bahagian Bachok, Datuk Dr Awang Adek Hussin.

Rais berkata, sebagai parti terbesar orang Melayu, Umno perlu segera menangani isu PPSMI secara rasional termasuk berbincang dengan kesatuan guru dan cendekiawan Melayu bagi mencari penyelesaian terutama selepas isu terbabit mula meletus di jalanan.

“Sebaik-baiknya kita perlu berjumpa dengan golongan cendekiawan Melayu dan pejuang bahasa dan kita tak boleh nafi pandangan mereka kerana ini soal budaya dan identiti bangsa, bukan mudah untuk kita mengetepikan (pandangan) pihak terbabit.

“Perkara ini mesti difikirkan bersama oleh Umno kerana ia tertakluk dalam Perlembagaan iaitu perjuangan menerusi bahasa,” katanya.

Beliau berkata, PPSMI juga menyebabkan bahasa kebangsaan tidak berkembang kerana penulis enggan menghasilkan buku rujukan dalam bahasa Melayu memandangkan pelajar kini terpaksa merujuk kepada bahan bacaan dalam bahasa Inggeris.

“Penulisan buku dalam bahasa Melayu mesti banyak, sekarang kalau kita tulis (dalam bahasa Melayu) orang tak beli kerana bahasa Inggeris jadi bahasa penghantar di sekolah, bahasa kita tak berkembang (kerana) ilmu kedoktoran dan sains tak ditulis dalam bahasa Melayu.

“Sebaliknya, buku Mandarin laku, jadi kena kembali kepada dasar yang mana Akta Pelajaran menetapkan bahasa Malaysia menjadi bahasa penghantar dalam pengajaran di sekolah, mungkin ini menyebabkan timbul masalah kepada beberapa pihak, tetapi boleh diselaraskan semula,” katanya.

Sementara itu, Ketua Wanita Umno, Tan Sri Rafidah Aziz, berkata Kementerian Pelajaran wajar mengambil kira pandangan pelbagai pihak terlebih dulu sebelum membuat sebarang keputusan, sama ada meneruskannya dalam bahasa Inggeris atau ia dikembalikan dalam bahasa Melayu.

Sumber: Berita Harian (8 Mac 2009)

Advertisements

2 Respons

 1. I think PPSMI is good for Malay as those village children never get a chance to speak English with their parents and when they speak in the world lingua franca with their friends they will get laugh.I never think that English period will be enough to teach the children as my own primary English teacher never fully attend her classes yet ever leave the class for 1 month by busying herself of the Sport Day activities.

 2. Majlis Maulid Di Pusat Pengajian Ba’alawi, Kemensah
  Assalamu’alaikum WarahmatuLlahi Wabarakatuh

  Tarikh: 21 Rabi’ul Awwal 1430H/ 18 Mac 2009 (Rabu)

  Lokasi: Pusat Pengajian Ba’alawi, No 9, Jalan UP2A, Prima Ukay, Kemensah. (belakang Zoo Negara)

  Tetamu Khas: Habib Kazim as-Seggaf (dari Tarim, Hadramaut), Habib ‘Ali Zainal ‘Abidin al-Hamid dan Tuan Guru Baba Abdul Aziz

  Aturcara:

  Sholat Maghrib berjemaah
  Bacaan Ratib al-Haddad
  Bacaan Maulid – Diyaul Lami’
  Ceramah oleh Habib Kazim
  Qasidah
  Ucapan oleh Tuan Guru Baba Abdul Aziz
  Ijazah Bacaan Dhiya ul Lame’ oleh Habib Kazim
  Tertib al-Fatihah oleh Habib ‘ali Zainal ‘Abidin al-Hamid
  Sholat Isya’
  Jamuan

  Muslimin dan Muslimat di jemput hadir. Dan sila panjangkan jemputan ini kepada kenalan tuan-tuan/puan-puan.

  http://pondokhabib.wordpress.com

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: