Jenayah Di Kalangan Remaja


Golongan remaja boleh didefinisikan sebagai satu golongan peralihan iaitu peralihan dari segi sikap, fizikal, mental, emosi, rohani, dan jasmani daripada golongan atau alam kanak-kanak ke alam dewasa. Golongan ini merangkumi individu lelaki dan perempuan yang berusia dalam lingkungan umur tiga belas hingga dua puluh tahun. Atas hakikat inilah maka sesetangah remaja masih lagi terikut-ikut dengan gaya hidup kanak-kanak dan sesetengahnya pula mahu kelihatan matang seperti orang dewasa. Hal ini mengakibatkan golongan remaja semakin tersepit dalam arus pemodenan negara dan akhirnya muncullah golongan remaja yang terjerumus dalam kegiatan jenayah dan masalah sosial.

Masyarakat pasti akan menyalahkan ibu bapa remaja yang terbabit sekiranya berlaku kegiatan jenayah yang dilakukan oleh remaja tanpa memikirkan punca masalah itu berlaku. Memang tidak dapat dinafikan bahawa punca utama masalah ini datangnya daripada masalah rumah tangga. Kajian mendapati hampir tujuh puluh peratus remaja yang terlibat dalam kegiatan jenayah terdiri daripada keluarga yang porakperanda iaitu ibu bapa yang sudah bercerai. Remaja terbabit merasakan bahawa mereka sudah kehilangan tempat untuk mengadu segala masalah dan malu untuk menghadapi masyarakat.

Pengaruh-pengaruh luaran dan dalaman juga mungkin menyebabkan remaja terbabit dalam kegiatan jenayah. Dalam proses memajukan negara, kita disogokkan dengan pelbagai rancangan dan artikel yang kurang bermutu dari Barat yang bertentangan dengan ajaran agama dan budaya kita. Hal ini dilakukan melalui media-media elektronik mahupun media cetak. Rancangan dari Barat menonjolkan ciri-ciri keganasan yang sesuai dengan jiwa remaja yang kuat memberontak. Hal ini akan mengakibatkan remaja yang menonton rancangan tersebut akan terpengaruh dengan adegan ganas yang sesuai dengan naluri mereka yang sentiasa ingin mencuba sesuatu yang baru.

Remaja tidak akan melakukan jenayah sekiranya wujud kesedaran bahawa kegiatan tersebut menyalahi undang-undang negara, melanggar batas agama, dan budaya bangsa remaja itu sendiri. Hal ini jelas terbukti apabila seorang remaja di bawah umur ditangkap kerana mengedar dadah dan setelah dibicarakan didapati remaja ini tidak mengetahui bahawa perbuatannya merupakan satu jenayah serta telah melanggar undang-undang. Hal ini jelas menunjukkan bahawa selain kurangnya kesedaran, remaja masa kini.juga terlalu cetek dari segi didikan rohani dan jasmani. Kata pepatah Melayu yang berbunyi ‘melentur buluh biarlah dari rebungnya’ amat bertepatan sekali dengan isu ini. Jika remaja terdidik dengan ajaran agama yang sempurna, peristiwa atau kegiatan jenayah tentu dapat dikurangkan.

Hiburan yang terdapat di negara ini juga mengakibatkan remaja cenderung untuk melakukan jenayah. Konsert-konsert mega antis luar negara mahupun tempatan secara langsung yang diadakan di negara kita juga salah satu penyebab kepada keadaan ini. Melalui konsert seumpama ini, pengaruh budaya kuning dilihat telah meresap ke dalam sanubari remaja di Malaysia melalui cara berpakaian, pergaulan, pertuturan, dan sebagainya. Apa yang paling menyedihkan, melalui konsert seperti ini jugalah rokok-rokok, pil khayal; dan minuman keras diedarkan dan ini akan melekakan remaja terbabit.

Untuk mengatasi masalah ini, kerajaan seharusnya mengetatkan undang-undang kepada penjenayah terutama penjenayah juvana dan mengadakan kempen-kempen yang sesuai kepada remaja terbabit. Masyarakat juga harus menyahut seruan kerajaan iaitu untuk melahirkan masyarakat dan keluarga penyayang antara satu sama lain. Akhir sekali, remaja seharusnya bangkit dan sedar untuk merebut segala peluang yang ada untuk memajukan bangsa dan negara.


Advertisements

3 Respons

  1. If some one needs to be updated with hottest technologies after that he must be pay
    a quick visit this web site and be up to date all the time.

  2. sekarang, kita patut hantar parents kat pusat pemulihan untuk baiki akhlak mereka yang bermasalah

  3. sesungguhnya Allah tidak akan merubah sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri mengubahnya.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: