Langkah-langkah Untuk Mengawal Kemasukan Pendatang Tanpa Izin (PATI)


Pertumbuhan ekonomi yang pesat di negara kita telah meningkatkan keperluan buruh asing dalam pelbagai bidang utama. Lantas, ratusan ribu penduduk dari negara jiran mengambil kesempatan memasuki negara kita secara beramai-ramai. Kehadiran mereka telah mencetuskan kebimbangan di kalangan pemimpin dan rakyat tempatan. Oleh yang demikian, kehadiran mereka perlu dibendung dan diawasi.

Dalam usaha membendung kehadiran PATI, pihak berkuasa wajar meningkatkan kawalan dan pengawasan di sepanjang pantai dan sempadan negara kita. Pihak polis marin, imigresen dan tentera laut hendaklah bergabung tenaga dan bertindak secara bersepadu. Pihak-pihak tersebut harus lebih giat mengesan tempat-tempat pencerobohan untuk menyekat kemasukan PATI. Mereka hendaklah menjalankan pemeriksaan lebih kerap di kawasan sempadan yang mudah dicerobohi. Usaha seumpama ini akan menyukarkan kemasukan pendatang tanpa izin lalu mengurangkan jumlah PATI di negara kita.

Seterusnya pihak polis perlu meningkatkan penguatkuasaan undang-undang berhubung pekerja asing, terutamanya yang masuk tanpa izin. Pihak berkuasa hendaklah sentiasa mengawasi dalang dan sindiket yang menguruskan kemasukan pendatang asing tanpa izin ini. Mereka yang diberkas seharusnya dijatuhi hukuman yang berat termasuk hukuman mandatori. Para pendatang asing yang ditahan ini harus dikenakan tindakan undang-undang yang tegas agar mereka tidak mengulangi kesalahan yang dilakukan.

Di samping itu, semua pihak yang berkuasa wajar melipatgandakan operasi-operasi mengesan, menahan dan menghantar semula pekerjapekerja tanpa izin. Pelancaran operasi kerajaan seperti Operasi Pemutihan dan Operasi Nyah amat berkesan dalam usaha membendung limpahan pendatang asing tanpa izin. Operasioperasi seperti ini akan mengurangkan kecenderungan kemasukan pendatang tanpa izin ke negara kita. Walau bagaimanapun, kejayaan dan keberkesanan operasi seumpama ini amat bergantung kepada kerjasama dan sokongan orang ramai dan ketegasan pihak kerajaan.

Usaha-usaha menghalang limpahan pekerja asing tanpa izin tidak akan mendatangkan kejayaan yang memberangsangkan jika tidak disertai kerjasama masyarakat, terutamanya pihak majikan. Sesungguhnya sikap majikan yang acuh tak acuh terhadap seruan kerajaan berhubung masalah pendatang asing tanpa izin telah memburukkan keadaan. Golongan ini seharusnya mengubah sikap demi kepentingan negara dan rakyat. Majikan hendaklah menggaji pekerja asing yang memiliki visa dan permit kerja yang sah sahaja.

Kerjasama antara kerajaan Malaysia dan kerajaan negara jiran yang terbabit amat penting untuk membendung kemasukan pendatang asing tanpa izin. Pihak kerajaan melalui Kementerian Luar Negeri, perlu menganjurkan rundingan tentang kawalan sempadan. Malahan adalah perlu untuk mewujudkan pasukan bertindak bersama bagi menjamin kawalan sempadan yang lebih efektif Selain itu, ejen-ejen yang sah perlu dilantik untuk mengendalikan kemasukan pekerja asing secara lebih teratur dan terkawal.

Kesimpulannya, keperluan dan peranan pekerja asing dalam pembangunan ekonomi negara kita memang tidak dapat dinafikan. Namun demikian, limpahan pekerja asing terutamanya pendatang tanpa izin yang tidak dikawal dan berterusan sudah tentu akan memudaratkan kesejahteraan rakyat kita.


Advertisements

24 Respons

 1. Mcm mana nk wat laporan tntg kehadiran PATI nk lapor ke polis ke atau ke Kdn atau imigresen?yg mana dulu?ada ramai yg saya tahu…boleh hubungi sya di talian 0168990929.

 2. Thank Youuu 🙂 Blog ini banyak membantu 🙂

 3. tq….dapat idea buat PA…

 4. waa,tme ksih.skurang2nye ad idea na bt hmwrk karangn bm nie..(Y)

 5. Thank’s sebab bagi inf0 untuk membuat PBS bahasa melayu 😀

 6. best jga laman ne… 🙂
  thankz bab da bgi kpala sy ne rngan skit.. hehehhe..
  best la pengajian am ne ❤

 7. contoh x menyeluruh..

 8. terima kasih….krn byk maklumat yg sy perolehi utk membuat karangan sy!!!…..

 9. tanx alot.tq tq.i dah dpt ape yg i cari.karangan nie sgt jelas.pasti sy dpt mrkh tertinggi.terima qasih.

 10. Tq,sng skit krja utk siapkn krgn PA…;-)

 11. thx alot useful 4 ma pengajian am too

 12. makaseh gila2 la…ada jgak point nk buat krgn..hadoeh~pnat oo nk cri…thanx2

 13. JIKA ADA PENDATANG ASING TANPA IZIN YANG TIDAK PUNYA DOKUMEN PERJALANAN YANG SAH BOLEH DAPATKAN DOKUMEN BERKENAAN DI 63, JALAN IPOH 51200 KUALA LUMPUR ATAU HUBUNGI AAJ DI TALIAN 0102697452…….

 14. Kami syarikat pengurus PEKERJA ASING yang dilantik oleh kerajaan malaysia untuk melaksanakan program 6p.

  Kategaori yang wajib berdaftar:
  Bagi yang tiada dokumen/pas/permit atau tinggal lebih masa boleh mulakan proses kerja mendokumenkan PATI bagi proses pemutihan yang akan dilaksanakan oleh pihak KDN dan Imigresen melalui egen-egen kami yang berdaftar.

  BIOMATRIK ADALAH WAJIB!!!!!

  Untuk keterangan lanjut sila hubungi 0122307761 (hairi) / email : iemochi84@gmail.com
  lokasi kami di KEDAH juga boleh di kawasan lain termasuk KL.

 15. thanks….akhirnya dpt gak isi2 tuk wat karangan b.melayu,,,fuhh akhirnya ciap gak…

 16. Ni sye jadikan current issue tuk assigment english communication..thanx

 17. tq….dpat jga idea ntuk wat krja kursus ni….lega rsanya….

 18. sya akan bentang pasal isu globalisasi dan kaitkan dengan kemakmuran di Malaysia..jd,sya telah memilih isu pendatang tanpa izin…saya pening2 dah sekarang ne…..harap pihak cik/encik boleh membantu saya????plezzz…tq

 19. tq…dpt gak idea2 utk bentang PA..

 20. cmne klau PATI tue diam kt kwsn pdlmn tp org kpg buat x tau??

 21. makaseh bbyk sbab dh bantu ringankan pening kat otak saye..actually,Pengajian Am nie seronok la..

 22. terima kasih …dapat maklumat utk mmbt tgasan tntang pati ..maklumat yg padat dan tepat….

 23. ok…tapi ada ckt yg terlupe letak tnda( -)..overall,ok!

 24. ada tk cra yng lebih bernas????

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: