Keganasan seksual amat membimbangkan


Keganasan seksual di negara kita kian menjadi-jadi dengan purata dua orang wanita dirogol setiap hari. Fenomena ini sudah tentu menggusarkan banyak pihak yang prihatin dengan gejala ini. Antara punca berlakunya keganasan seksual dalam masyarakat, terutamanya di kalangan remaja ialah kekurangan didikan dan penghayatan agama. Ramai remaja hari ini yang hidup terbiar tanpa bimbingan dan tunjuk ajar ibu bapa. Walaupun pendidikan agama dan moral diajar di sekolah, namun penghayatan mereka terhadap nilai-nilai terpuji ini terlalu cetek. Tanpa penghayatan agama dan moral menjadikan mereka bebas berbuat sesuka hati. Daripada menipu, dan menagih dadah, merokok, mereka menjadi lebih ganas dan sadis. Seterusnya berlakulah kisah remaja yang merogol, meliwat dan membunuh sama ada kanak-kanak, pelajar ataupun gadis.

Jenayah seksual juga dikatakan berlaku akibat pengaruh pelbagai bentuk hiburan dalam media. Televisyen, internet dan video cakera padat (VCD) lucah begitu banyak memaparkan adegan-adegan yang tidak sesuai dengan norma hidup masyarakat. Televisyen, misalnya memaparkan banyak adegan ganas dan seksi. Kemudahan internet di kafe-kafe siber juga boleh menggerakkan mereka untuk melayari laman-laman web yang berkaitan dengan seks. Bagi yang kurang arif menggunakan komputer, mereka akan mencari dan membeli VCD lucah yang terjual di lebih 5000 pusat edaran. Perbuatan ini akan menjadikan mereka terangsang dan ghairah. Ekoran itu, akan berlakulah kejadian jenayah seksual di kalangan masyarakat.

Selain itu, jenayah seksual juga berlaku kerana sikap dan cara penampilan wanita itu sendiri dalam masyarakat. Dengan dunia dan negara yang semakin maju, wanita kian terdedah dengan macam-macam aktiviti dan kerjaya. Mereka mulai ‘pasang badan’ dengan gaya dan pakaian yang seksi. Ada yang berani memakai baju-T tanpa coli, senteng, menampakkan pusat dan sebahagian besar dada serta memakai seluar sendat dan kain terbelah Selain itu, ada juga kalangan wanita yang berani berjalan seorang diri di tempat sunyi dan menumpang kenderaan orang yang barn dikenali. Justeru, risiko mereka menghadapi jenayah seksual adalah amat tinggi.

Berbagai-bagai langkah boleh diambil untuk mengatasi gejala ini. Perkara pertama yang boleh dilakukan adalah dengan mengembalikan nilai-nilai murni dan penghayatan agama dalam amalan hidup masyarakat. Pegangan agama yang kukuh akan membantu masyarakat hidup dengan lebih berhemah. Kefahaman tentang agama bakal melahirkan masyarakat yang tahu menghormati golongan wanita. Ini sekah gus akan mendorong golongan lelaki membela dan menjaga keselamatan kaum wanita. Rasa gentar dalam melakukan dosa dan api neraka akan menjadikan masyarakat kita lebih bertanggungjawab dalam hidup.

Langkah lain yang boleh diambil ialah mengurangkan sumber-sumber ganas dan seks yang boleh meracuni fikiran masyarakat. Rancangan televisyen yang dianggap ganas dan berahi seharusnya dikurangkan dan digantikan dengan rancangan tempatan yang berbentuk ilmu dan kerohanian seperti National Geographic, Forum Perdana, Hallaqah dan lain-lain lagi. Selain itu, serbuan-serbuan juga perlu dilakukan terhadap pusat-pusat edaran dan jualan VCD lucah di seluruh negara. Dengan cara ini, penularan gejala negatif seperti jenayah seksual dalam masyarakat dapat dihindarkan.

Kesimpulannya, pelbagai gejala negatif yang berlaku sekarang sebenarnya berkait rapat dengan kepupusan nilai-nilai kemanusiaan dalam kehidupan masyarakat kita dan kebanjiran unsur-unsur negatif dari luar. Dominasi unsur-unsur ini telah menggugat jati diri masyarakat.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: