Pendidikan hari ini gagal melahirkan insan yang seimbang?

Tujuan utama Falsafah Pendidikan Negara (FPN) yang diluluskan pada Disember 1988 adalah untuk memberikan pendidikan yang berterusan kepada rakyat demi melahirkan insan yang seimbang dari segi intelek, rohani, emosi dan jasmani. Namun begitu, ada kalangan anggota masyarakat yang mendakwa sistem pendidikan kita gagal melahirkan insan kamil sebagaimana hasrat yang termaktub dalam FPN.

Jika dilihat pada situasi masyarakat sekarang, anggapan sedemikian memang ada benarnya. Kalau kita perhatikan, masyarakat hari ini hidup dalam keadaan tertekan. Tertekan oleh jenayah yang dilakukan oleh mereka yang dulunya pernah bersekolah. Gejala penagihan dadah, rompak, rogol, seks bebas dan penyakit Aids yang melanda masyarakat hari ini adalah antara bukti kegagalan sistem pendidikan kita. Dalam kes penagihan dadah misalnya, terdapat kira-kira 289,763 orang penagih dadah dikenal pasti sejak tahun 1988 hingga 2005. Begitulah juga dengan penghidap HIV dan Aids yang telah meningkat hampir 80,000 orang sehingga Disember 2008. Gejala-gejala ini berlaku disebahkan nilai murni yang diterapkan di sekolah gagal menarik mereka ke arah kebaikan.

Selain itu, jenayah kolar putih yang berlaku saban waktu dalam masyarakat kita juga turut menggambarkan kegagalan sistem pendidikan kita. Dari segi ilmu dan kemahiran, golongan ini merupakan yang terbaik. Kedudukan mereka yang stabil dan mewah masih tidak dapat menghalang mereka daripada melakukan jenayah. Maka berlakulah kes kehilangan wang pelanggan di bank atau ATM, pemalsuan cek, pemindahan wang syarikat ke akaun peribadi, rasuah dan sebagainya. Semua ini berpunca daripada nilai agama dan moral yang rapuh bersarang di dada mereka.

Seterusnya masyarakat kita hari ini lebih senang mengamalkan cara hidup Barat atau moden dengan mengenepikan norma-norma hidup masyarakat Timur yang terpuji. Kini, masyarakat kita lebih bersifat individualistik dan materialistik. Semangat bergotong-royong, ziarah-menziarahi dan bertegur sapa sudah lenyap daripada fikiran mereka. Ramai kalangan masyarakat sekarang yang pentingkan hiburan, majlis-majlis jamuan dan parti yang biasanya diisikan dengan nyanyian, tarian, minuam keras dan bertukar-tukar pasangan untuk seks. Gaya hidup mereka kini sudah terbabas jauh daripada landasan sebenar. Semuanya kerana nafsu mereka yang gagal dijinakkan oleh sistem pendidikan kita.

Kegagalan sistem pendidikan kita juga dapat dikesan apabila masyarakat hari ini lebih mementingkan kejayaan dan kesempurnaan. Kejayaan memastikan seseorang itu akan dihormati dalam masyarakat. Demi mendapatkan kejayaan, seseorang itu tidak lagi menghormati orang tua. Malah ada yang sanggup memperhamba orang tua sendiri di rumah. Lebih malang lagi apabila terdapat anak yang rela ibu bapanya dihantar ke tempat lain untuk dibela oleh orang luar seperti ke Rumah Sri Kenangan, Cheras. Dengan cara ini, anak-anak tidak perlu menjaga ibu bapa mereka jikalau sakit. Mereka juga tidak payah lagi menyediakan kos untuk sara hidup ibu bapa. Apa yang lebih penting, mereka tidak lagi berasa malu apabila jiran-jiran dan kawan-kawan bertandang ke rumah.

Walau bagaimanapun, sistem pendidikan kita tidak gagal sepenuhnya dalam melahirkan manusia yang berguna kepada bangsa dan negara. Kemunculan tokoh-tokoh masyarakat seperti Dato’ Haji Hassan Din al-Hafiz, Profesor Diraja Ungku Aziz, Dato’ Dr. Awang Had Salleh, Dato’ Dr. Fadhilah Kamsah dan ramai lagi telah membuktikan hakikat ini. Dengan ilmu yang dimiliki, mereka tampil untuk menyumbangkan bakti kepada masyarakat dan negara. Dato’ Haji Hassan dengan ilmu dan bimbingan agamanya, Profesor Diraja Ungku Aziz dengan pelan tindakan ekonominya, Profesor Dato’ Dr. Awang Had Salleh dengan dunia pendidikannya dan Dato’ Dr. Fadhilah Kamsah dengan bidang kaunseling dan motivasi. Semuanya ada peranan masing-masing dalam membangunkan minda masyarakat dan bangsa.

Kesimpulannya, kejadian rogol, bunuh, amuk, sumbang mahram, buang anak, Aids, rasuah dan sebagainya menjadikan kita sangsi akan keberkesanan sistem pendidikan kita. Beberapa tokoh akademik telah menyarankan agar sistem pendidikan kita dirombak semula ada juga rasionalnya.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: