Golongan remaja mudah terpengaruh dengan kegiatan vandalisme

Vandalisme ialah perbuatan merosakkan harta benda awam oleh golongan yang tidak bertanggungjawab. Rata-ratanya perbuatan ini dilakukan oleh golongan remaja yang terpengaruh dengan budaya `punk’ dan `rock’ dart Barat.

Vandalisme dilakukan oleh beberapa kategori remaja. Pertama, perbuatan vandalisme ini dilakukan oleh mereka yang hanya ingin mengecapi keseronokan berbuat demikian. Mereka mungkin berbuat demikian sekadar untuk menghabiskan masa lapang. Kedua, golongan remaja yang mengalami konflik jiwa yang hebat. Remaja yang hidup keseorangan merasakan dunia ini tidak bermakna. Kesunyian menyebabkan mereka melakukan vandalisme untuk menarik perhatian orang ramai. Ketiga, golongan yang terdiri daripada mereka yang tidak puas hati dengan keadaan diri dan masyarakat. Keempat, golongan remaja yang dilamun cinta. Vandalisme yang dilakukan oleh golongan ini bertumpu di tamantaman, tepi pantai dan tempat rekreasi. Golongan ini dikuasai dorongan emosi diri.

Walaupun perbuatan vandalisme tidak memudaratkan dan membawa kerosakan yang kekal, perbuatan ini mencemarkan tempat tumpuan orang ramai. Bagaimana kalau lakaran lucah dan perkataan yang memberahikan dibaca oleh golongan muda? Ini sudah tentu akan menimbulkan imaginasi dan khayalan seks yang boleh mendorong seseorang melakukan perbuatan jenayah seperti rogol, mencabul kehormatan dan melakukan hubungan seks bebas. Selain itu, belanja yang tinggi diperlukan untuk membersihkan tempat yang telah diconteng. Semua usaha pembersihan dan pemulihan ini memerlukan tenaga yang bukannya sedikit.

Vandalisme juga boleh mencetuskan ketegangan antara kaum. Sekiranya didapati kedai orang Cina diconteng oleh remaja Melayu atau India, berkemungkinan ia akan menimbulkan konflik dan pergaduhan antara kaum. Ini akan menyukarkan lagi usaha mewujud perpaduan kaum dalam masyarakat berbilang kaum dan agama, sekali gus mengancam keselamatan dan kestabilan negara.

Perbuatan vandalisme tidak boleh dibiarkan. Sesetengah pihak tidak mempedulikan perbuatan ini kerana menganggapnya sebagai fenomena sementara yang akan terhenti dengan sendiri. Benarkah begitu? Vandalisme dilakukan secara berterusan daripada satu generasi kepada generasi lain. Kalau perbuatan ini didiamkan begitu sahaja, sudah tentu kita menggalakkan perbuatan vandalisme. Oleh itu, penyelesaian dan jalan keluar perlu dicari seperti menyediakan tempat khas untuk para remaja meluahkan isi hati.

Walaupun selama ini perbuatan vandalisme tidak dianggap sebagai jenayah dan tidak ada peruntukan undang-undang untuk mendenda atau menangkap para pelakunya, remaja yang didapati melakukan vandalisme seharusnya dikenakan hukuman kompaun. Kompaun ini dapat memberi pengajaran kepada mereka yang ingin melakukan vandalisme, setidak-tidaknya mereka akan berfikir dahulu sebelum berbuat demikian.

Kesimpulannya, masyarakat boleh memainkan peranan penting memberi kefahaman betapa buruknya akhlak mereka yang melakukan vandalisme. Misalnya, ibu bapa sebagai orang yang terdekat dengan remaja patut mendidik anak-anak dengan contoh teladan baik serta mengasihi dan meluangkan masa bersama anak-anak agar tidak timbul fenomena kebosanan dan kekosongan di hati remaja. Pihak sekolah pula boleh menerapkan kesedaran untuk membentuk remaja berjiwa sihat dan berfikiran matang sebelum melangkah ke alam dewasa.

Advertisements

20 Respons

 1. saya sangat suka tentang perkataan vandalisme ne tapi sebenarnya vandalisme ne bermaksud kerosakkan atau kemusnahan harta benda awam… ne bermaksud gejala la jua.. walau pun menconteng dan sebangainya…

 2. terangkan punca, kesan, dan langkah-langkah vandalisme di kalangan pelajar yang berada di kawasan sekolah.. tolong terangkan..

 3. hmmmmmm…kena buat karangan!!vandalisme

 4. jahat si vandalisme….

 5. hahaha……jahat ni……

 6. yalah…jahat betul tu……

 7. jahat betul orang yang melakukan vandalisme…..ish…si vandalisme tu……

 8. kene benteras sejak dr sek rendah lagi..macam cnteng meja dan dinding tepi tempat dorang duduk tu..mesti ada tgn2 yg gatal nak tulis apa2…

 9. kesan????

 10. kne buat kaji selidik sal bnde ni…adoyai..budak2 knp kmu begitu menyusahkan..x psl2 kne kaji sal korang n tnye knp korang wat sume ni…wahai si vandalisme…knp nk jd pemusnah or perosak harte bnde…any reason plizzzz

 11. aim… remaje skrg x tau jge hati org…

 12. aku sorang je yg kene buat keje ni

 13. arghhh…… kena buat assigment pasal vendelism la pulak.

 14. mengapalah remaja sekarang nie terlibat dengan vandalisme???tahu lah mereka stress..tp tak kan lah melepaskan geram dekat benda2 awam…??ish3…

 15. Hmmm. Kene buat buku skrap pasal vandalisma ! Urghhh. Sangat membosankan

 16. vandalisme masih berleluasa

 17. btul 2

 18. mmmm…..skrg ni saye baru tahu yg vandalisme itu salah di sisi undang2.

 19. betul itu betul……………

 20. tiada ada punca-punca berlaku kegiatan vandalisme.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: