Kesan-kesan pencemaran udara kepada manusia dan alam sekitar

Pencemaran udara dikaitkan dengan bahan-bahan sintetik dan lain-lain pengotor berbahaya yang meresap dan menjadi sebahagian udara. Bahan-bahan ini kebanyakannya merupakan bahan buangan industri, asap ekzos kenderaan, tindakan pembalakan dan sebagainya yang mengeluarkan zarah-zarah pepejal dan gas yang terlepas ke dalam udara. Terdapat banyak kesan buruk yang akan menimpa manusia jika langkah-langkah kawalan segera tidak diambil untuk menangani pencemaran.

Kesan utama pencemaran udara adalah ke atas kesihatan manusia. Manusia akan menghidap pelbagai penyakit, khususnya respirasi akibat menghidu udara yang tercemar. Manusia memerlukan udara bersih untuk hidup. Jika udara yang dihidu tercemar, sistem pernafasannya akan menyerap pelbagai bahan pencemar ke dalam paru-paru. Ini akan mengakibatkan proses penukaran karbon dioksida kepada oksigen tidak dapat dilakukan dan darah akan mengalami kekurangan oksigen. Ini seterusnya menyebabkan fungsi paruparu terjejas dan sistem pengaliran darah mengalami masalah. Ini mengakibatkan pelbagai penyakit.

Pencemaran udara juga memberi kesan kepada tanaman. Tumbuh-tumbuhan memerlukan udara dalam proses fotosintesis dan tumbesaran. Jika udara mengandungi bahan pencemar, ini mengakibatkan kekurangan karbon dioksida untuk proses penghasilan klorofil. Ini mengakibatkan tumbuhan menguning dan mati. Tisu-tisu tumbuhan juga mengalami masalah dan akan reput akibat tindak balas bahan pencemar yang terlekat pada pokok-pokok dan tumbuhan. Tumbuh-tumbuhan akan terdedah kepada pelbagai penyakit dan basil keluarannya akan terancam.

Selain itu, pencemaran udara juga memberi kesan kepada iklim global dan setempat. Pelbagai bahan kimia buangan seperti sulfur dioksida dan nitrogen dioksida akan larut dengan wap air dan akan turun sebagai hujan asid. Hujan asid ini berbahaya kerana is akan mengalir dan meresap ke dalam tanah dan memusnahkan galian dalam tanah sehingga tanah menjadi tidak subur. Kehadiran bahan-bahan pencemar udara juga akan menjejaskan keseimbangan ekologi dan ekosistem yang memberi kesan menyeluruh kepada bumi.

Tidak ketinggalan, pencemaran udara juga memberi kesan kepada bangunan-bangunan. Bangunan-bangunan, khususnya yang diperbuat daripada batu kapur boleh mengalami keretakan dan roboh. Ini kerana bahan-bahan pencemar yang terdiri daripada bahan kimia berbahaya akan lekat dan bertindak balas ke atas batu dan meretakkan bangunan. Bangunan-bangunan akan rapuh, terurai, lemah, pudar dan kotor. Perbelanjaan yang besar diperlukan untuk membaiki dan memulihkannya.

Di samping itu, pencemaran udara juga memberi kesan ke atas atmosfera kita. Bahanbahan pencemar seperti CFC (kloroflora karbon) dikatakan telah mengakibatkan lapisan ozon kita menjadi nipis dan bocor. Ini kerana bahan-bahan tersebut bertindak balas dengan lapisan ozon sehingga menguraikan oksigen yang membentuknya. Ini mengakibatkan kandungan karbon dioksida dalam udara meningkat serta memberi kesan rumah hijau dan kepanasan bumi akan meningkat. Penipisan lapisan ozon akan mengakibatkan sinar ultra-ungu menembusi atmosfera tanpa lapisan dan menjejaskan kesihatan manusia.

Kesimpulannya, memandangkan pencemaran udara ini memberi kesan menyeluruh kepada umat manusia, maka langkah-langkah menyeluruh perlu diambil. Undang-undang yang lebih keiat perlu digubal dan penguatkuasaannya perlu ditambah. Satu pelan induk industri juga perlu dirangka agar kesan industri ke atas pencemaran udara dapat diminimumkan.

173 Respons

  1. Mcm mna ni maw buwad kerja kerja kursus sains y

  2. what is the question on this ringkasan?

  3. add facebook saya topek tanzizi . .muwah .

  4. paru2 kotor kerana udara yang dihidu mengandungi kuman …

  5. maklumat ini berguna tetapi memeninngkn kepala utk membuat pt3 ,,,

  6. SUPER…….MEMANG DAHSYAT

  7. SUPER…….

  8. greats

  9. BORING GILER BLOG NIE

  10. terbaek

  11. saye sangat cuke sangat wall nie hehehe batask

  12. pening kepala berbenar

  13. trima kasih ya..krana buat blogg sperti ini akhir nya dpat jugak aqu mencari kesan2 pencemaran udara
    …dpat jugak aku buat nanti pakay PT3 aku nanti terima kasih…..

  14. saya sayang awak !!! muah muah ???

  15. mekasyehhhh….membantu ckit arrrr…

  16. Thankzzz okk !!

  17. gumaw00 <3
    i have done my "easy" pt3..Krikkk3

  18. hai semua

  19. mohon pinjam isi2 untuk kerja geo (pt3), tq. : )

  20. Alhamdulliah.. Terima kasih bnyk2..

  21. bla la Like shit!!!!!!!

  22. lngsung tdak mmbntu..haktuihhhh..!!!buang msa aku jerr..sial btoll aaa…

  23. saya mintak artikel ini ya untuk kerja geografi

  24. terima kasih

  25. ya allah sorry2 silap antar haishhh…..

  26. nak tnya nih kesan2 keh punca2?,,,,sebab ADA karangan sama and sebijik cam nih tpi dia tulis punca2 !!!….??? website dia ~ http://karanganconto.blogspot.com/2012/06/kesan-kesan-pencemaran-udara-kepada_17.html

  27. thanks, bleh lha sy siapkn keje geo.. :)

  28. thanks….jumpe juga akhirnye……….

  29. mmg terbaik i love you saranghaeyoo..muahh

  30. senang skit nk cr bhn cam gini~ FIGHTING FOR PT3!

  31. nk buat pt3 …tq

  32. Alhamdulillah , boleh kami batch99 siapkan folio geografi untuk PT3 bulan 7 ni . Syukran ..

  33. boleh caye??

  34. mcm mane nak wat kesan2 pencemaran alam

  35. terima kasih di atas maklumat

  36. tq sbub buat nota ,, smua yg ade dlm nie perfect sgt2
    assigment saya da nk settle

  37. hohohhohohohohohoho

  38. Bagussssssssssssss!!!!!!!!!!!!!!!!!

  39. time kaseh … kerja yg lama tlah tertangguh akhirnya siap juge..

  40. kk

  41. thanks….siap doh pbs.. ^_^

  42. sgt membantu sya…..

  43. tq ;)

  44. awesome it is very good instruction>>>>>>>>>>>>>>

  45. KAMSA HAMNIDA

  46. siap la band 6 aku
    thanx

  47. ahhh !!!!!!!!!!!tidak mengikut kehendak soalan

  48. THANKS….Dapat lah aku tambahkan ilmu pengetahuan..

  49. thanks akhirnya siap juga kerja sekolah…

  50. tq,,,,la sngat2 ye,,,alhamdullilah,,,pbs dh siap…HUH

  51. nk tanya sikit ape ye akn terjadi kpd manusia jikalau pencemaran udara berterusan

  52. pencemaran udara menjejaskan kesihatan manusia lh pla…

  53. mantap!!!

  54. blh x tlg bg masalah penerokaan ?..nk bwat PBS nie ..bleh tlg x?..pless u all..

  55. tq sbb ada ksan2 pencemaran ni kalau x ,x siap la pbs geo hahaha.

  56. hmm.rasenye klau wat dalam bentuk point,lagi senang kot nak pahan :)

  57. Ilmu adalah titian manusia meninggikan kualitas hidupnya. Gairah belajar adalah ciri pribadi berkualitas :)
    Thanks atas tulisannya Gan!

  58. HUIUUHHU ………… SO SAD

  59. BAGUS LAAAA. ORANG MELAYU SEKARANG PENGOTOR

  60. thankz alot . finally , my PBS science is done . everything is complete .

  61. i am glad to be are 99 people who know this web .. thanks Allah s.w.t .. i will finish my assingment … syukur Alhamdulliah … i will pray for you who do this web ..

  62. thanks kalo mcm nie senaglah saya nk buat artikel~

  63. kamsahamnida
    to se
    gracias
    merci .. untuk sapa yg bwat web nih :D :)

  64. tlg lah buat asei tentang sumber tenaga

  65. thank a lot…blehlah saya siapkan pbs sains

  66. YES..dh siap kerja PBS geo

  67. thankz sesangat….akhir nyer boleh lulus PBS Sains ting 1… HA2(gembira) :)

  68. JANGAN KACAU BOLEH X!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  69. ye ke?x tanya pun

  70. nasib baik siap

  71. trima kasih

  72. nape tak boleh print!!!!!!!!!????

  73. huh, lega akhirnya. dgn mklumat ni, siaplah krja kursus geo sy…

  74. wahh !!!

  75. siap jugak pbs gua …thanx 4 maklumat

  76. bagusnya website nie….sng nak buat kja kusus science sye….

  77. thanks ! siap pbs sains sye !

  78. tq

  79. akhirnyer siap jugak pbs folio sains aq .thanks a lot

  80. ehmm…..yes da siap PBS SAINS lau x de bende ni x kn mnjd

  81. fuhh , nsib baik ada . akhirnya , siap jgak PBS sains aku .

  82. apakah yang perlu kita lakukan untuk mengatasi masalah pencemaran udara?

  83. thanks…
    dengan adanya ini,,saya boleh lengkapkan poster saye

  84. sya ska2 :)

  85. pencemaran udara sangat merunsingkan
    :’D

  86. terima kasih kerna telah kongsi artikel

  87. huh,akhirnye siap jugak keje pbs sains ni..snng siket..

  88. Thanks..selesai sdh krja aq..

  89. terima kasih…boleh lha sy siapkan folio sy..

  90. sayer x secantik ampa..sayer x secumel ampa…sayer x sebaek ampa…sayer x sehebat ampa…dan………sayer x sesempurna ampa..e’eh.!silap plak..sume org x sempurna at dunia ni kecuali DIA ….
    :)) dan..setiap kerja kita yg sudah siap..kita jangan kata ‘kerja kita dah sempurna” tapi…cakap…alhamdullillah…..lengkap kerja ini…” ok babai…teng! :))

  91. hehehe…tQ

  92. SIAP JUGAK PBS GAN FOLIO AQ NI… KALO X ABIS LARRR KENE SEBAT GAN CIKGU THANX COS HELP ME..K

  93. ow pencemaraan udara blh m/jejaskan kesihatan.

  94. thank you ,,,,,akhirnya siap jugak PBS sains aq
    lain kali blehla buat tjuk lain sma,,
    gud jobbb

  95. omg! thanxs a lot ok . Bnyk membntu:)

  96. thx dengan adanya ini,mudah untuk saya membuat poster.thx very much>>

  97. hai

  98. saya suka sangat3!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  99. nk thu kenapa boleh berlakunya masalah paru2 kotor..???ada sapa2 yg bleh tolong terangkan untuk saya….

  100. nickyeon
    bgusnye laman web nie……suka cngat

  101. sebaik jumpa kesan pencemaran udara ni

  102. hmm

  103. Thanks a lot ^.^

  104. Yea.. thanks .. skang leh wat keje dengan cpat.. actually dah nak siap dah pon.. :) bagus gilerw ah blog niyh.. :P ==” Add FB (tekderwlah.)
    .

  105. aaaaaaaaaaahhhhhhhh……….thanks you so much……….i very happy….thanks a lot…^_^

  106. terima kasih banyak2 boleh saya siapkan folio saya…..terima kasih banyak banyak……I LOVE YOU….^___^

  107. saya suka…

  108. hahahaktuiiihhhhh !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

  109. thx:P

  110. time kasih..
    xia xia…
    syukran…
    nandre…
    aligato haigh..
    bab tlg bgi input wat folio…

  111. terima kasih .. dengan adanya karangan nie, sy dapat menyiapkan esei pengajian am 2 sy laras sains.. segalanya lengkap .:)

  112. nice!!

  113. thnxxx .. tq .. aligato.. makseh .. terima kasih /…

  114. thank . berkat ilmu ini . saya dapat menjalan kan kerja khusus saya dengan baik . terima kasih sangat sangat . doakan kan pmr nur fathiah 8A . aminn :D

  115. booooooooooooo

  116. lain kali tulis pasal cinta lak

  117. great..tq

  118. thak you very456 much

  119. masyaallah!!
    perfect skali !!!
    semua dlm satu!!!
    sye skeknnyer…

  120. thanks byk2x……….. keje kursus dh siap…………………………………………..

  121. tq..

  122. tq…

  123. kerja geo..aduii…thank..

  124. nasib baik nak siap folio geo ni ………………. /////// kalau tidak kena marah dengan cikgu tu dah la garang .lepas cuti sekolah ni kena hantar dah , nasib baik ada tentang kesan2 pencemaran ni??/////…..

  125. alhamdulilah..akhirnyer cyap kje kursus aq..

  126. beres ……….ciap lalu keje kusus geo…….10 Q somuch

  127. t .kasih ats mklmt yg sgt mmbntu sye dlm buat keje kursus geo.,senang keje
    ,

  128. nasib baik siap !!!!!!!!!!!!!

  129. nasib baik nak terima

  130. thanks :)))

  131. uh…selamat ad article ni lau x mampous nak uat karangan ayat…thanx 4 this article mang ckup perfect untuk keja kursus geo…

  132. tnx.. bnyak membn2 bt koje kusus…

  133. dgn adanya ini,saya mudah untuk membuat kkg saya,

  134. superb! thanx..:)

  135. ermmmmmmmmmmmm mujur ade nie bru ciap folio geo

  136. saye suke sgt..i lke..<3…ciap juge folio nie..

  137. thx u ^_____________^

  138. thanks ya~ helps me a lot

  139. thnx hun !

  140. heyy,aku nk amik skit inf0 dri sni bule??da lha nk anta ary isnin(es0k)..hmmm~:(

  141. thanx it help me a lot……..

  142. thx a lot~~~~~~
    it helps me a lot~~~~~~~~

  143. thx a lot..it gives me a lot of inspiration..good job!

  144. thx a lot..it gives me a lot of inspiration..well done!

  145. saya sangt menyukainya

  146. saya sngt menyukainya

  147. xkan pencemaran udara je kot? letak pencemaran air sekali

  148. t/kasih ,sie sieh, nandri,thanku

  149. tengs . . . nseb bek ad bnde ni . .
    ciap jgak folio geo sye..

  150. terima kasih sbb ia membantu anak saya yg menduduki upsr pd thn ini untuk membuat folio mengenai pencemaran udara dan kesannya.

  151. after millions of websites searched.. Thanks a bunch :)

  152. sesuai utk kerja kursus geografi sy..
    thanks a lot…

  153. information nie mmbntu sye mmdhkan & mmprcptkan kerja kursusu sye?

  154. pinjam artikel ni ye untuk kerja kursus . nanti saya pulangkan balik . :)

  155. i lik it

  156. izinkan saya menggunakan sedikit isi daripda artikel ini untuk Kerja Kursus Geografi saya?terima kasih

  157. artikel ni smpurna untuk krja kursus sy…
    sy berpuas hati….
    thnks a lot …

  158. artikel ni smpurna untuk kjian krja kursus sy..
    sy berpuas hati…
    thnks a lot ..

  159. thnks ….
    artikel ni smpurna untuk kajian kerja kursus sy….

  160. waaahhhh,,,snag keja ayie cm ni,thanx a lot for this infprmation.@_@

  161. thx,,bnda nie byk mmbntu

  162. i jusT wanT to share it ^^

  163. kita tidak mewarisi bumi kita ini daripada nenek moyang kita tetapi sebaliknya kita begitu . sebahagian daripada kata-kata..

  164. kesan kesan pencemaran

  165. boleh bgi point penting ?

  166. saya kongsi artikel ini ya,t.kasih

  167. saya nak kongsikan artikel ini di blog saya…saya linkkan ke sini…t. kasih

  168. […] Sumber : https://mazlan66.wordpress.com/2009/05/25/kesan-kesan-pencemaran-udara-kepada-manusia-dan-alam-sekita… […]

  169. lalala

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Ikut

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 46 other followers

%d bloggers like this: