SPM had 10 subjek

Oleh Ziauddin Sharuddin

Bolehkan guru tumpu pengajaran mata pelajaran teras: Muhyiddin

SEREMBAN: Mulai tahun depan, calon Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) hanya dibenarkan mengambil maksimum 10 mata pelajaran, kata Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Beliau yang juga Menteri Pelajaran berkata, keputusan itu akan membolehkan guru memberi tumpuan kepada pengajaran subjek teras, manakala sekolah tidak menghadapi masalah kekurangan guru bagi sesetengah mata pelajaran.

“Langkah mengehadkan subjek itu turut memanfaatkan ibu bapa kerana ada yang terpaksa menghantar anak mengikuti kelas tuisyen berikutan waktu pembelajaran subjek tambahan di sekolah tidak mencukupi,” katanya pada sidang akhbar selepas meletakkan batu asas Kompleks Pendidikan Bandar Enstek di sini, semalam.

Sistem persijilan terbuka sekarang tidak mengehadkan jumlah mata pelajaran yang hendak diduduki calon SPM menyebabkan sesetengah pelajar mengambil sehingga 20 subjek. Tahun lalu, 48,000 pelajar atau kira-kira 10 peratus daripada 500,000 calon SPM mengambil lebih 10 subjek.

Muhyiddin berkata, selaras langkah mengehadkan subjek SPM, sistem penggredan peperiksaan itu juga akan diubah untuk memudahkan penilaian dalam penawaran biasiswa Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA).

“Perubahan sistem penggredan ini penting supaya jika dapat A, kita mahu tentukan sama ada gred itu A, A+ atau A-. Begitu juga jika B, sama ada B, B+ atau B-. Ini supaya dalam soal mendapat biasiswa, pelajar dinilai berdasarkan bilangan subjek diambil dan gred diperoleh,” katanya.

Sementara itu, Ketua Pengarah Pelajaran, Datuk Alimuddin Mohd Dom menjelaskan, sistem penggredan baru itu turut meliputi peperiksaan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) dan Penilaian Menengah Rendah (PMR) tahun depan. Sistem itu sudah dilaksanakan di peringkat Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM).

“Sistem ini akan menjadikan keputusan peperiksaan lebih terperinci. Sebagai contoh di peringkat UPSR, kira-kira 48,000 murid mendapat A dalam semua subjek. Jadi dengan sistem baru, lebih mudah untuk pemilihan murid memasuki sekolah berasrama penuh,” katanya.

Alimuddin berkata, sistem penggredan itu masih dikaji untuk diperhalusi, tetapi kementerian tidak menghadapi masalah untuk melakukannya kerana hanya memerlukan sedikit penyusunan.

Sementara itu, Muhyiddin berkata, mesyuarat pasca Kabinet kementeriannya yang membincangkan Pelan Induk Pembangunan Pendidikan (PIPP) kelmarin, mahu usaha diperhebatkan untuk meningkatkan mutu pendidikan di luar bandar.

Usaha akan dilakukan dalam Rancangan Malaysia (RMK) Ke-10 untuk memperbaiki kemudahan prasarana di luar bandar serta menghantar guru terlatih dan berkelayakan, terutama bagi subjek bahasa Inggeris, Sains dan Matematik.

“Ini penting untuk merapatkan jurang pencapaian pendidikan antara bandar dan luar bandar serta antara Semenanjung serta Sabah dan Sarawak.

“Walaupun jurang itu tidak terlalu jauh, ada perbezaan ketara antara bandar dengan luar bandar. Ini dapat dilihat dari segi keputusan peperiksaan,” katanya yang sebelum itu melakukan lawatan kerja ke tapak projek Kompleks Pendidikan Bandar Enstek.

Antara komponen utama kompleks pendidikan berharga kira-kira RM1.3 bilion itu ialah Institut Aminuddin Baki, Kolej Tunku Kursiah, Pusat Pengajaran Bahasa Inggeris dan Institut Pendidikan Guru Malaysia.

Fasa pertama dijangka siap akhir tahun depan, manakala fasa kedua dilaksanakan dalam RMK-10. Turut hadir, Menteri Besar, Datuk Seri Mohamad Hasan dan Menteri Kerja Raya, Datuk Shaziman Abu Mansor.

Sumber: Berita Harian (29 Mei 2009)

Advertisements

10 Respons

 1. sy x stuju..seolah2 mnyekat hak sseorang

 2. assalammualikum..saya dayang masleha dri SMK LIKAS KOTA KINABALU..saya rasa kerajaan memang xdak boleh bagi penegasan seperti ini kepada pelajar..mereka belajar mengikut kemampuan sendiri dan mereka jua hanya akan engambil subjek yang betul2 d atas kemampuan pelajar itu sendri seperti kami sendri..tetapi mengapakah subjek teras harus diberi penekanan kepada pelajar ? sedangkan mata pelajaran elektif kurang diberi perhatian.?

 3. sy s7 dgn owen n joe…..

 4. ape nie….bg lh pluang kpd plajar utk ambil brapa pn sbjk ikt kmampuan mrka….

 5. saya stju ngan joe……

 6. setuju dgn owenpablo

 7. Salam.. kerajaan tak patut mengehadkan kepada 10 subjek sahaja.. Biar la pelajar nak ambik lebih drpd 10 pun.. Itu ikut atas kemampuan.. Tindakan mengehadkan kpd 10 subjek sprt menyekat perkembangan ilmu..

  Soal susah nak bagi biasiswa tak timbul pun.. Apa yang susahnya, bagi je la kat pelajar cemerlang, lebih banyak A..
  Tapi pelajar sekarang kena tengok juga.
  Cemerlang yang dimaksudkan hendaklah dari segi akademik dan juga akhlak.

  Tak guna hidup kalau cemerlang akademik, tapi punya akhlak buruk.. Merosakkan negara saja..

 8. hi.. Sy rasa cadangan ini x bagus krn.. Sesetengah pljar cina sains tulen mengambil melebihi 10 subjek.. contoh : BM, BI, MATH, ADD MATH, SEJ, KIMIA, FIZIK, BIO, B CINA, PEND MORAL.. sudah 10 subjek.. malah mereka juga mengambil 1 subjek tmbhan iaitu Prinsip Perakunan.. So, jumlah mereka skrang ialah 11 subjek.. ** Sy berharap, Kementrian Pelajaran Malaysia perlu dipertimbangkan semula atas isu ini tersebut..

 9. walaupun saya telah mengambil SPM tetapi saya ingin mempersoalkan kenapa subjek pendidikan islam telah dibuang daripada subjek teras, kalau ini berlaku bagaimana penerapan nilai murni dan modal insan di kalangan pelajar sekolah menengah kebangsaan akan terbentuk…bagaimana pula nasib pelajar beraliran agama, bahasa arab tinggi, pendidikan quran dan as-sunnah, pendidikan syariah islamiyyah? selepas ini kita tidak kan mendengar lagi pelajar yang ‘well-rounded intelligent’ ataupun pelajar genius..

 10. salam……….saya nak komen,,,,,,,,bagus hadkan 10 subjek tapi nanti kita x tau pelajar mana yang lagi bijak kerana kalau 10 subjk nanti ramai yang bleh dpat…….so,,,,,kalau lebih 10 subjk kt tau pelajar mana yang lbih hebat IQ nya………..maaf kalau komen saya keterlaluan

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: